MSM 88

Januari 2010 nr. 88

 

2009 mag gerust een succesvol jaar genoemd worden voor liefhebbers van Belgisch materieel. Nog nooit zijn wij zo verwend met nieuwe modellen. Met de NMBS reeks 28 van ACME sluiten we het jaar af. Deze Belgische versie van de Bombardier Traxx locomotief is tot stand gekomen in samenwerking met LS Models. We hebben de loc aan een uitgebreide test onderworpen.

In de tijd dat John de Frayssinet nog als piloot in snelle vliegtuigen door het luchtruim vloog wist hij al zeker dat hij vroeg of laat de Lynton & Barnstaple Railway in model zou nabouwen. Dat moment kwam bijna vijf jaar geleden toen John besefte dat hij te oud werd voor de supersnelle vliegtuigen. John ging met pensioen en kon zich, na het vliegen, gaan richten op zijn tweede passie ‘smalspoorwegen’. Samen met zijn vrouw Jenny bouwde hij County Gate, dat onlangs te zien was tijdens de exposities in Genk en Utrecht. Zij die de baan nog niet live konden aanschouwen kunnen in dit nummer uitgebreid kennis maken met dit kunstwerk.

Watertorens zijn sinds jaar en dag een vertrouwde verschijning in het landschap. Sinds enkele maanden heeft het Blankenbergse MTE in samenwerking met KitNord een bouwkit voor een watertoren naar het voorbeeld van de toren van Steenbrugge op de markt. We togen dus aan de slag om het geheel samen te bouwen.

Toen men binnen de schoot van de Modelspoorclub De Kempen enkele jaren geleden besloot een nieuwe clubbaan met Belgische bovenleiding te bouwen stelde zich de vraag of er gekozen werd voor de klassieke Sommerfeldt bovenleiding, of voor zelfbouw. Men opteerde uiteindelijk voor zelfbouw, en ontwikkelde een eigen methode. In dit eerste deel leert U hoe zelf een portaalmast te bouwen.

Eurospoor is een van de grootste modelspoorevenementen met internationale deelnemers. Maar liefst 23.000 vierkante meter was tijdens de driedaagse expositie van vrijdag 23 tot en met zondag 25 november beschikbaar voor individuele modelbouwers, exposerende clubs en handelaars in modelspoorartikelen. Gerard Tombroek brengt U een uitgebreid verslag aangevuld met een overzicht van de deelnemers aan de Eurospoor dioramawedstrijd.

Op 10 en 11 oktober werd in Sedan de internationale modelbouwbeurs RAMMA gehouden. RAMMA staat voor “Rendez-vous d’Automme des Maquettistes et Modélistes en Ardenne”, vrij vertaald de herfstbijeenkomst van de modelbouwers uit de Ardennen. Het is een algemene modelbouwbeurs, zowat te vergelijken met Euromodelbouw in Genk, en is gespreid over verschillende hallen van het stedelijk sportcomplex van Sedan.

 

En verder ook nog...

 

Verkiezing model van het jaar 2009

Kortgetest: Roco fbl zelflosser

Praktijk: solderen, deel 2 hulpmiddelen en solderen op gas

Praktijk: een fleurige tuin

Digitaal: Dinamo-systeem

Treinsamenstelling: reeks 28