Vorige nummers

MSM 86

November 2009 nr. 86

 

Henk Wust is een gevestigde naam in de modelspoorwereld. Befaamd zijn inmiddels de door hem gebouwde modelspoorwegen Bosbaan H. Bach (MSM74), Castle Rock en Maria Höhe (MSM59). Daar komt nu Punta Marina bij. De naam Punta Marina geeft precies weer wat de modelspoorweg voorstelt. Namelijk een landtong in zee ‘Punta’ en een haven ‘Marina’. Het zou ergens tussen de hak van de laars en Venetië langs de Adriatische kust van Italië kunnen liggen.

 

Dat een artikel in Modelspoormagazine inspirerend kan werken bewijst lezer Rik Benoot met de zelfbouw van zijn watertoren voor zijn modelbaan in opbouw “Wasdasur- Grenier”. In het artikel over de Belgische depots in het stoomtijdperk (MSM 80) werd gewag gemaakt van een cilindrische watertoren in het depot van Jemelle. Zo een watertoren paste ook in Rik’s plannen, en dus toog hij aan de slag.

Met “Ourner Fictie” , het mini-baantje van Luc Goormans zijn we toe aan de laatste laureaat van de eerste mini-baantjeswedstrijd. Zoals bij vele deelnemers bleek de aankondiging van de wedstrijd de aanzet te zijn om de handen uit de mouwen te steken en alle opgedane theoretische kennis in praktijk om te zetten, zij het op een beperkte oppervlakte. Het resultaat van zijn noeste arbeid kan U bewonderen in MSM 86.

Voor de bouw van meerdere stads- en industriële maquettes moest Emmanuel Nouaillier talrijke metalen poorten en deuren in miniatuur realiseren voor de toegang tot binnenkoeren, fabrieken en andere gebouwen. Op ware grootte bestaan er ontelbare variaties die heel wat inspiratie kunnen bezorgen om op vaak eenvoudige wijze en met beperkte middelen dergelijke constructies na te bouwen.

Rotsen op realistische wijze in model nabootsen is niet echt moeilijk. Zeker niet als u de aanwijzingen van Jan Nickmans volgt die hierna haarfijn de technieken uitlegt die de modelspoorgroep PAJ in de loop der jaren ontwikkeld heeft.

Het Nationaal Smalspoormuseum bij het Valkenburgse Meer in Zuid-Holland stond op 5 en 6 september in het teken van Smalspoormodelbouwdagen. Het was alweer voor de elfde maal dat de tentoonstelling werd gehouden en ook ditmaal waren er een aantal mooie modelspoorwegen en diorama’s opgesteld te midden van de originele smalspoorlocomotieven, rijtuigen en goederenwagens. Vanzelfsprekend waren alle inzendingen smalsporig. Gerard Tombroek brengt verslag uit.