Vorige nummers

MSM 85

October 2009 nr. 85

 

Met de modelspoorweg “Bilzen Station” wil de Hoeseltse Treinclub het station van Bilzen en zijn onmiddellijke omgeving in model weergeven op schaal 1/87. De modelspoorweg weerspiegelt de situatie in de periode 1960/1970. Dit project maakt deel uit van een groter geheel, op lange termijn is het de bedoeling van de Hoeseltse Treinclub om ook de andere stations van de lijn in model na te bouwen. Maar zover zijn ze nog niet, bekijken we eerst “Bilzen Station” in detail.

Modelspoormagazine bestaat deze maand exact 10 jaar. Om onze trouwe lezers mee te laten genieten van ons tienjarig bestaan organiseren we een jubileumwedstrijd. Geen diorama, geen mini-baantje, maar wel een eenvoudige zoektocht doorheen de afgelopen 84 nummers.

Voor de liefhebbers van lokaalspoor naar buitenlands voorbeeld presenteert Henk van Willigenburg het railplan van “Landwehr”, een denkbeeldige plaats in het Duits/ Oostenrijks/Zwitsers gebergte. Bij het ontwerpen van het railplan van Landwehr hadden we een tentoonstellingsbaan voor ogen. We kozen voor een min of meer realistische exploitatie-opzet met twee stations en een “Spitzkehre “, een terugzetspoor.

Arnaud Verlaeken levert zijn eerste bijdrage aan ons blad, en legt hierin uit hoe hij een bouwpakket van een fontein op 1/35e ombouwde en aanpaste tot een standbeeld van een engel. Natuurlijk vraagt dit wat werk zowel wat de aanpassing betreft als het bijkomende inkleuren, maar het resultaat is een geloofwaardig item voor de H0-baan.

In Modelspoormagazine 44 en 45 beschreef Gerolf Peeters al eerder de techniek van het etsen van lichtgevoelige platen. De tijd staat gelukkig niet stil, en intussen heef hij nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe methoden en materialen ontdekt. Reden genoeg om deze techniek opnieuw voor U te beschrijven. Het eerste deel over theorie, ontwerp en eerste voorbereidingen komt in dit nummer aan bod.

Het “Bels lijntje” is de naam van de modelspoorweg van de ModelSpoorGroep Valkenswaard, en beeldt een stukje internationale spoorlijn uit tussen het Nederlandse Eindhoven en het Belgische Neerpelt. Aan de baan zoals ze op 10 en 11 oktober te zien zal zijn op Euromodelbouw in Genk is een hele geschiedenis voorafgegaan. Maar ook de historiek van de lijn zelf verdient een woordje aandacht. Hugo Baart van de ModelSpoorGroep doet het verhaal.

Wanneer men een bestaande woning wil nabouwen op schaal wordt men vaak geconfronteerd met bepleisterde gevels. Waar de nieuwere woningen vaak vrij effen bepleistering hebben, zijn daarentegen de oudere pleisterwerken vaak van het grovere type. Hoe we deze bepleistering in miniatuur willen nabootsen legt Dirk Vanden Berge stap voor stap uit in zijn eerste bijdrage in Modelspoormagazine.