Vorige nummers

MSM 83

Juli-augustus 2009 nr. 83

 

Net als vorig jaar presenteren we jullie een aantal mooie banen in dit extra dikke zomernummer:

Vonèche, een impressie van de Athus-Meuse in N-schaal. De Athus-Meuse lijn was lang één van de meest populaire lijnen bij de treinliefhebbers, niet in het minst omdat dit één van de laatste lijnen was waar nog armsignalen te vinden waren en waar uitsluitend met dieseltractie werd gereden. Deze charme van weleer wordt op sublieme wijze terug opgeroepen op de N-schaal modelspoorweg “Vonèche” van de modelspoorclub Rail Miniature Mosan uit Namen.

Chris Nevard is een gekende Britse modelbouwer die bovendien als geen ander prachtige foto’s maakt van zijn banen. De bouw van Combwich heeft alles bij elkaar een kwarteeuw geduurd, uiteraard met een ruime onderbreking tussen aanvang en afwerking. We laten hem zelf zijn verhaal doen over deze erg Britse modelbaan, in woord en beeld.

ISERLOHNER KREISBAHN

ERLAUBRUCK

FORKS CREEK YARD

En het mini-baantje “Himmeltalbahn”. Dat modelspoor enkel iets is voor kalende, grijzende mannen wordt flink tegengesproken door de deelnemers aan de mini-baantjes wedstrijd. Ook Toon Versnick behoort met zijn 37 jaar tot de jongere generatie en behaalde met zijn mini-baantje Himmeltalbahn een mooie zevende plaats.

En dan zijn er nog enkele interessante reportages over permanente tentoonstellingen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Waarom niet deze vakantie?

Als men het over Nederland op schaal heeft denken velen spontaan aan Madurodam, het miniatuurcomplex bij Den Haag. Maar sinds maart 2007 is Nederland een miniatuurwereld rijker in de vorm van de reuzengrote modelspoorweg met de welluidende naam RailZMiniworld. Modelspoormagazine toog naar Rotterdam en brengt een uitgebreid verslag.

We bezochten ook het Nederlands spoorwegmuseum en Modellbahnwelt Oberhausen.

Voor de bouwers heeft Emmanuel Nouaillier het over dakgoten en afvoerpijnen want wat zijn gevels zonder dakgoten en bijbehorende regenpijpen? In deze aflevering bekijken we hoe die zelf kunnen gebouwd worden met gebruik, althans voor een deel, van de oude MKD-productie kunststof onderdelen die nog steeds verkrijgbaar zijn.

En we vervolgen ons verhaal over de bouw van een spoordam.

Niettegenstaande de zomertijd traditioneel een modelbouwluwe tijd is hebben de fabrikanten niet stilgezeten. Er valt deze maand heel wat nieuws te rapen en we hebben een aantal korte tests van o.a. de Mistral Train Models Uas, de B-Models containerwagens, de LS-Models reeks 12 en Shmss, de Dremel Versatip en de Schienenreiniger.