Vorige nummers

MSM 82

Juni 2009 nr. 82

 

Erik De Boeck eindigde in de 2de Grote dioramawestrijd in 2004 op een mooie vijfde plaats met zijn diorama «Kapelle-op-den-bos », een diorama dat in feite een module vormde van zijn gelijknamige grote modelbaan. Ondanks zijn drukke bezigheden als eigenaar en chef-kok van het restaurent « Ter Kouter » in Ramsdonk vond Erik toch de tijd om zich ook in te schrijven voor de mini-baantjes wedstrijd en binnen de gestelde deadline ook effectief een mini-baantje te bouwen. Re Mise en scène wordt in dit nummer in de verf gezet.

De Brit Chris Nevard is niet enkel een getalenteerd modelspoorder maar ook een uitmuntend modelspoorfotograaf, die regelmatig zijn werk presenteert in de Britse vakbladen Hornby Magazine en ModelRail. In deze bijdrage geeft hij de lezers van Modelspoormagazine een aantal nuttige tips om betere digitale modelspoorfoto’s te maken.

Het leek ons een leuk idee om in het 82ste nummer van Modelspoormagazine het type 82 van de NMBS voor te stellen. Dit locomotieftype is minder gekend, er waren slechts twee exemplaren gedurende korte tijd in dienst van de NMBS. Een model van deze loc moeten we van de fabrikanten dan ook niet direct verwachten. Dus gingen we zelf aan de slag om op eenvoudige en budgetvriendelijke wijze ons Belgisch locomotievenpark uit te breiden.

Of je nu in schaal Nul of in schaal N bouwt, een spoordam blijft een spoordam. In het eerste deel legt MSM-medewerker Jacques Timmermans uit hoe de spoordam wordt opgebouwd en voorzien wordt van rails en ballast.

Als modelspoorder krijg je op de duur best wat modellen bij elkaar. Men kan die na het rijden netjes in de doosjes terugleggen, op de baan laten staan, of in een vitrinekast zetten. Een handige manier om je modellen veilig op te bergen is een vitrinekast, bestaande uit segmenten die je kan aansluiten op de baan. Zo’n opbergsysteem kan je ook zelf bouwen dacht ... wie anders dan Gerolf Peeters?

Na een korte afwezigheid is Emmanuel Nouaillier terug. Zoals geen ander toont hij in woord en beeld hoe je van een simpel kitje van Zébulon Décor uit synthetische steen een levensecht bouwwerk kan maken.

En dan hebben we nog vijf korte testen van nieuwe modellen, een baanbespreking, het maken van lantaarns, de treinsamenstelling, het inbouwen van een decoder, een stukje elektronica voor de verlichting van de baan en een reportage van Blankenberge!