Vorige nummers

MSM 81

Mei 2009 nr. 81

 

Dé revelatie van de tentoonstelling Rail 2009 was ongetwijfeld de modelbaan « Rue de la Glacière » . Deze baan is geheel gebouwd volgens de proto 87-normen, en werd in Houten voor de eerste maal aan het internationale publiek voorgesteld. Modelspoormagazine was er als de kippen bij om deze schitterende modelbaan in première aan de lezers voor te stellen. Gerard Tombroek zorgt voor een prachtige fotoreportage en het verhaal wordt verteld door één van de bouwers, MSM-medewerker Emmanuel Nouallier.

Dat ook kleintjes groots kunnen zijn bewees Pieter Willems met zijn inzending voor de mini-baantjeswedstrijd. Hij behaalde de 5de plaats met een sfeervol Z-baantje naar Belgisch voorbeeld, Kapel in den bos. Hoe een en ander tot stand kwam vertelt ons zijn echtgenote Joke

Wie al eens een Britse fine-scale modelbaan van naderbij aanschouwd heeft is wellicht de superfijne en eigenaardige koppelingen opgevallen waarmee goederenwagens op schier mysterieuze wijze aan- en ontkoppelen. Gerard Tombroek onthult U de geheimen van deze unieke Alex Jackson koppeling in woord en beeld.

Voor sommige modelspoorders is een boom een boom, een stam en kruin volstaan. Niet zo voor ons aller MSM-medewerker Jos Geurts die ook professioneel met echte bomen bezig is en er dan ook alles van afweet. In dit nummer leert Jos ons hoe we op eenvoudige wijze in model een realistische hoogstam appelboom kunnen maken. Mmm!

In het vorige nummer beschreef Theo Huybrechts hoe hij de ruwbouw van een dorpswinkel in Budingen in elkaar knutselde met zelf afgegoten gipsplaten. Thans is de afwerking aan de beurt, die stap voor stap beschreven wordt.

Velen die opnieuw instappen in de wondere wereld van de modeltrein stellen vast dat de tijden erg veranderd zijn. Analoog rijden behoort vandaag voor een groot deel tot het verleden. Zeker de Märklinisten onder hen zien zich geconfronteerd met digitale locomotieven en besturing. Wat nu met die “oude” locomotieven is een veel gestelde vraag. Antwoord hierop krijgt U van MSM-medewerker Frans Hooyberghs. Maak van je Märklin locomotief een MärESU.

 

En verder:

PRAKTIJK: FOTOREALISTISCHE GEBOUWEN

AFTRAP VOOR DE 2DE GROTE MINI-BAANTJES WEDSTRIJD

REPORTAGE: FEBELRAIL VERKIEZING MODEL VAN HET JAAR 2008

TREINSAMENSTELLING: EEN INTERNATIONALE MINI-TREIN VOOR DE 6215

REPORTAGES : ONTRAXS en RAIL 2009

REPORTAGE: EEN Z-HOEKJE IN MECHELEN

DE LEZER AAN HET WOORD : BUURTSPOORWEGSTATION VAN WOLVERTEM