Vorige nummers

MSM 80

April 2009 nr. 80

 

Schaal Nul is de laatste jaren sterk in opmars, zoveel is zeker. Al te vaak wordt deze schaal nog vereenzelvigd met peperdure locomotieven en rijtuigen. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die rollend materieel aanbeiden voor de eerder modale beurs. Zo ook Lenz, die een zeer interessante startset in schaal Nul uitbracht. Wij probeerden de set uit om zowel de technische eigenschappen als de verslavingsfactor aan spoor 0 modellen te onderzoeken.

Flintfield is de fine-scale modelbaan op 1/76,2 van Vincent De Bode en beeldt de Britse Great Eastern Railway uit omstreeks 1900. Flintfield is niet zomaar een zoveelste Britse tentoonstellingsbaan, het is vooral een demonstratie dat met volharding en discipline een baan volgens de hoogste normen mogelijk is. Vernieuwend is alleszins de wijze waarop de baan als een grote puzzel is opgebouwd en op deze wijze makkelijk kan vervoerd worden.

In België ligt het einde van het stoomtijdperk nu zo’n veertigtal jaren achter ons, de overblijfselen die aan die tijd herinneren worden met de dag zeldzamer. De laatste fase van het stoomtijdperk, tijdperk III, dat zich ruwweg uitstrekt van 1945 tot 1970 is evenwel zeer populair bij de modelspoorders. Vaak zal de miniatuurspoorliefhebber die een baan plant een plaatsje voorbehouden voor een locdepot. Hoe deze stelplaats werkelijkheidsgetrouw moet gebouwd worden leren we in een eerste bijdrage van een reeks over de depots in het stoomtijdperk.

Evan Daes behaalde met zijn mini-baan Gringolandia de vierde plaats in de minibaantjes wedstrijd, en scoorde zowel bij het grote publiek als bij de vakjury hoog. Gringolandia straalt dan ook een bijzonder charme uit, niet in het minst door de ongewone schaal, het mooie landschap en de verzorgde presentatie.

Een spoorweg, boogbrug, rivier en tunnelportaal op slechts 0,8 vierkante meter in schaal 1/32? Dat ook in deze grote schaal een fraai diorama op een beperkte oppervlakte kan worden gebouwd bewijzen Jan Nickmans en Patrick Dalemans die er al hun kunnen instopten.

In modelspoormagazine 67 kon U uitgebreid kennis maken met de modelgebouwen vervaardigd door Theo Huybrechts uit het Vlaams-Brabantse Budingen. Voor het bouwen van de magistrale vierkantshoeve ontwierp Theo een heel eigen techniek. Onder massale belangstelling demonstreerde Theo ook zijn kunnen op de 4de grote Modelspoorexpo te Mechelen, en werd bereid gevonden om ten behoeve van Modelspoormagazine een nieuw project stap voor stap toe te lichten.