Vorige nummers

MSM 79

Maart 2009 nr. 79

 

Dit jaar werd voor de zestigste maal de Nürnberg Messe gehouden. Vanzelfsprekend was Modelspoormagazine er bij en brengt een uitgebreide reportage. De start van deze jubileumeditie werd overschaduwd door de financiële moeilijkheden bij Märklin, dat dit jaar zijn 150ste verjaardag viert. De Belgische nieuwtjes bij de grote fabrikanten beperken zich vooral tot kleurvarianten, het zijn de kleine Belgische fabrikanten die in Nurnberg voor de echte verrassingen zorgden.

Het baantje Ninove Terminus behaalde in de mini-baantjes wedstrijd de derde plaats. Ninove Terminus is het werkstuk van ons forum-lid Roderik Vanderkelen, een jonge getalenteerde modelbouwer die hiermee aan zijn eerste eigen modelbaan toe is. Roderik koos bovendien voor de ongebruikelijke schaal Nm. Zijn verhaal staat uitgebreid in dit nummer.

Het was een tijdje wachten op een nieuw schaalmodel van de elektrische locomotieven van de reeksen 21 en 27, maar uiteindelijk werd dit wachten beloond. Het model van de reeks 21/27 is een schitterend afgewerkt model, met een vergaande detaillering. Uiteraard vertellen we u er alles over.

In de vorige editie kon U uitgebreid kennis maken met “Pempoul”, de Bretoense modelbaan op schaal 1/50 van Maggie en Gordon Gravett. In dit nummer toont Gordon aan de hand van de constructie van een typisch washuis langsheen een rivier welke technieken hij gebruikt voor het maken van de zeer natuurgetrouwe gebouwen van Pempoul. Echt iets voor de knutselaars !

In een nummer dat bol staat van de nieuwigheden blikken we toch nog even achterom, want we mogen niet vergeten dat er in het verleden talrijke Belgische modellen zijn uitgebracht die helaas vandaag uit de catalogi verdwenen zijn. Wie zich dit materieel vooralsnog wil aanschaffen zal aangewezen zijn op de tweedehandsmarkt. Vaak is de vraag dan : “Hoeveel mag dit kosten?”. Hierop trachten we u een antwoord te geven in ons jaarlijks overzicht van de tweedehandsmarkt.

De reeks 16 van de NMBS staat weer helemaal vooraan in het nieuws door de nieuwe modellen van Vitrains. Maar ook Märklin bracht in een ver verleden een reeks 16 op de markt zodat we ons de vraag kunnen stellen : kopen we een nieuwe loc of gaan we onze oude upgraden? Modelspoormagazine probeerde het voor u uit.

Verder testen we voor u de Plan W rijtuigen van Artitec en is er een heel interessante bijdrage over FineScale. Natuurlijk is Jos er ook weer bij. Hij toont ons hoe je snel struiken maakt. Nog voor de knutselaars wordt getoond hoe de Herkat ontkoppelaar verbeterd kan worden en hoe je de koppeling van de I5 rijtuigen van LS-Models kan verbeteren. En één van onze forum-leden presenteert zijn zelfbouw loc.