Vorige nummers

MSM 91

April 2010 nr. 91

 

 

MODELSPOORWEG: KAUTENBACH anno 1985 in H0

Een Nederlander die een Luxemburgse modelspoorweg creëert, je komt ze niet alle dagen tegen. Via de Spoorgroep Luxemburg kwamen we op het spoor van Wim Wijnhoud uit Zwolle, die het station van Kautenbach in H0 heeft nagebouwd. Gerard Tombroek trok naar het Noorden van Nederland voor een kennismaking met de enthousiaste bouwer.

 

TEST: Stoomlocomotief Type 36 van Treinshop Olaerts

Eind 2009 presenteerde Treinshop Olaerts haar versie in H0 van de Belgische stoomloc type 36 in messing. Met deze productie is Treinshop Olaerts uit Diepenbeek niet aan haar proefstuk. Het is het vijfde model dat in een exclusieve serie aan de modelliefhebbers wordt voorgesteld. De nieuwe loc is een weerspiegeling van wat ooit de krachtigste stoomloc op het Europese vasteland was. Wij kregen de gelegenheid om de loc van nabij te bewonderen en maken hiervan gebruik om het model aan de lezers van dit blad voor te stellen.

 

PLAN: Langs de oevers: tussen Beekloo en Houtbroeck

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw publiceerde Cyril J. Freezer een groot aantal modelspoorwegplannen in het Engelse tijdschrift Railway Modeller, die later door Peco in een aantal brochureachtige uitgaven werden gebundeld. Een deel van deze sporenplannen heeft de tand des tijds niet doorstaan, maar toch zitten er enkele ontwerpen tussen waarmee de hedendaagse modelspoorder nog steeds voor de dag kan komen. In Plans for Larger Layouts uit 1960 komen we een dergelijk pareltje tegen, dat door Henk Van Willigenburg voor de lezers van Modelspoor Magazine vakkundig werd bewerkt.

 

PRAKTIJK: Quartier de la Brasserie

Trouwe lezers van ons blad kennen ongetwijfeld het werk van kunstenaar-meester modelbouwer Emmanuel Noauillier. In deze bijdrage stelt hij U zijn nieuwste realisatie voor, ‘Le quartier de la brasserie’.

 

TEST: de Commander van Viessmann

De Commander van Viessmann is al een hele tijd op de markt, en zou na de laatste update ondertussen moeten beschikken over alle aangekondigde functionaliteiten. Bijzonder daaraan is dat de Commander, tot nu toe, de enige digitale centrale is waar volautomatisch rijden, zonder computer, mogelijk zou moeten zijn. De Commander was de eerste centrale waar een sporenplan, met de mogelijkheid tot sturen en schakelen, een vast onderdeel vormde. Maar doet de digitale centrale van Viessmann nu echt wat hij zou moeten doen?

 

MODELSPOORWEG: Tramway de la Haute Senne

Don Sibley, een naar ons land uitgeweken Brit, kan je zonder overdrijven een tramliefhebber in hart en nieren noemen. Maar naast tramfanaat is Don ook een zeer begiftigd modelbouwer. De hier voorgestelde trambaan ‘Tramways de la Haute Senne’ behoort tot het oudere werk van Don. De foto-reportage werd ruim 10 jaar geleden gemaakt, maar de negatieven geraakten op mysterieuze wijze zoek. Een nieuwe reportage was onmogelijk omdat Don inmiddels zijn baan had afgebroken. Bij het digitaliseren van het foto-archief werden ze als bij toeval terug ontdekt, en aangezien goede modelbouw tijdloos is, kan de geplande reportage vooralsnog aan de lezers van Modelspoormagazine gepresenteerd worden. Beter laat dan nooit...

 

 

 

Alle nieuws van de fabrikanten

Lezer aan het woord: diorama ‘Rust – Roest’

Praktijk: Gebruik van de gasbrander in praktijk

Praktijk: Zelfbouw Belgische bovenleiding, deel 3

Praktijk: De ombouw van een T3 naar een type 59

Praktijk: Voertuigen voor de modelbaan op schaal 1/32