Vorige nummers

MSM 92

Mei 2010 Nr. 92

 

 

BAAN: De Rotterdamsche Tramwegmaatschappij in H0m

Eén van de bijzondere modulaire modelspoorwegen die je af en toe op tentoonstellingen tegenkomt is de Rotterdamsche Tramwegmaatschappij van de Voornse Modelspoor Vereniging. Alle modules zijn gebouwd naar werkelijke voorbeelden van de stoomtramlijnen die eens vanuit Rotterdam Zuid naar de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten liepen. Hoe deze bijzondere modelspoorweg – of is het modeltramweg – tot stand kwam leest U in dit nummer.

 

REPORTAGE: Febelrail verkiezing model van het jaar 2009

Op 16 januari verkoos de jury van de Modelbouwcommissie van Febelrail opnieuw het ‘Model van het Jaar’. Anders dan bij de selectieprocedure van Modelspoormagazine waarbij u als lezer eerder op het gevoel een keuze maakt, ondergaan alle nieuwe modellen naar Belgisch voorbeeld een grondige keuring aan de hand van een aantal neutrale technische standaarden, uitgevoerd door vrijwilligers van diverse modelspoorclubs, die lid zijn van Febelrail. Philippe Callaert licht de uitslag toe.

 

PRAKTIJK: Op zoek naar blauwe steen, deel 1

Als toekomstig modelbouwproject wil MSM-medewerker Arnaud Verlaeken een mooi landelijk spoorlijntje nabootsen dat een denkbeeldig riviertje volgt, met een opeenvolging van bruggen en tunnels. Daarom maakte hij eerst een studie van het belangrijkste bouwelement voor deze kunstwerken, met name ‘blauwe steen’. In dit eerste deel bekijken we het gebruik van blauwe steen in de werkelijkheid, om vervolgens zijn eigenschappen zo getrouw mogelijk in model te kunnen weergeven. Ga mee op ontdekkingsreis!

 

REPORTAGE: On traXS 2010

Afgelopen februari opende het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht voor de tweede maal haar deuren voor On traXS, de modelspoortentoonstelling met als thema ‘van liefhebbers voor liefhebbers van modelspoor’. Dertig van de mooiste modelspoorwegen uit Nederland en omringende landen waren bijeengebracht in de mooiste omgeving die een (model)spoorliefhebber zich kan wensen. De organisatoren hadden er ook dit jaar voor gezorgd dat er veel modelspoorwegen stonden die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Onze reporter Gerard Tombroek was ter plaatse en maakt voor u een overzicht van de meest markante modelspoorwegen. Een vijftal hiervan worden in een korte bijdrage ieder afzonderlijk wat nader bekeken.

 

PRAKTIJK: MiniNatur vegetatie

MSM-medewerker Jacques Timmermans bouwt deze maand verder aan de afwerking van zijn spoorberm. Hij maakt hierbij gebruik van de landschapsmaterialen van miniNatur om zijn modelspoorweg zo natuurgetrouw mogelijk aan te kleden. Jacques koos voor de kleine matjes “loof” om struikgewassen, hagen en bomen mee na te bootsen.

 

PRAKTIJK: Zelfbouw van een loods

Een rondgang door de Antwerpse haven levert soms interessante onderwerpen voor de modelbouwer. Zo ontdekte MSM-medewerker Luc Hofman langsheen de Scheldekaaien, ter hoogte van de oude petroleumhaven een fraaie loods, een geknipt voorbeeld om in model na te bouwen. Om niet telkens een gevel te moeten bouwen besloot Luc een moedermodel te maken, dat vervolgens werd afgegoten. Zo ontstonden verschillende gevels voor de bouw van een reeks loodsen. Lees mee hoe Luc dit deed.

 

 

 

Praktijk : Belgische bovenleiding, deel 4

Kortgetest : Artitec Werkspoor koelwagen

Test : Viessmann universele wisselaandrijving

Praktijk : Jowi-achtergrondgebouwen met verlichting

Praktijk : Ombouw van een T3 naar een NMBS type 59

Alle nieuws van de fabrikanten-autonieuws-agenda en seintjes