Vorige nummers

MSM 93

 

Juni 2010 nr. 93

 

BAAN: Allendenac, een experiment in schaal 0

Tijdens RAIL 2010 was een wel zeer bijzondere modelspoorweg uit Groot-Brittannië te zien, de gigantische Scaleseven modelspoorweg ‘Allendenac’ van de Schotse meestermodelbouwer Richard Chown. De blikvanger van deze modelspoorweg was een imposant vijf meter lang stalen viaduct dat vanaf de vloer bijna tot op 1,5 meter hoogte reikte. In tegenstelling tot wat u van een Schot mag verwachten is Allendenac echter geen Britse maar een Franse modelspoorweg.

 

 

DIORAMA: Op het Duitse platteland

Tijdens ons jaarlijks bezoek aan de Spielwarenmesse in Nürnberg maakten we kennis met Klaus Zurawski, een in Duitsland zeer bekende modelbouwer. Ieder jaar zorgt hij op de stand van Heki voor een aantal prachtige diorama’s die de nieuwigheden van het jaar mooi in beeld brengen. Het diorama dat we hier voorstellen is gesitueerd op het Duitse platteland. De gebouwen zijn afkomstig uit de Faller-catalogus, maar werden door Klaus kunstig verweerd en verouderd. De landbouwvoertuigen en fi guurtjes zijn vervaardigd door Preiser. Alle scenery materiaal is gekozen uit het omvangrijke Heki-programma.

 

 

 

PRAKTIJK: Kit-bashing, het station van Wasa-sur-Grenier

Voor zijn modelbaan “Wasda-sur-Grenier” was Rik Benoot op zoek naar een groot stationsgebouw. Hiervoor leek hij aangewezen te zijn op zelfbouw in karton en bedrukte baksteenplaten. Tot Kibri met een Belgisch station op de markt kwam. Dit station bood perspectieven, de kant en klare onderdelen van de Kibri kit resulteren bovendien in een veel kortere bouwtijd. Rik wou een groot station, met twee hoofdgebouwen, één voor de stationschef en één voor de ontvanger van de douane. Het werd dus een grensstation, waarbij Treignes als voorbeeld zou dienen.

 

 

PRAKTIJK: Inbouwen van een binnenverlichting in een Mehano MW 41

Met de komst van de led-verlichtingsstrips zou het inbouwen van een binnenverlichting in rijtuigen en motorwagens kinderspel moeten zijn. Dat dit evenwel niet altijd zo evident is blijkt bij de inbouw van een verlichting in een motorwagen van de reeks 41 van Mehano. Maar aan de hand van de leidraad van Frans Hooyberghs zal het eenieder wel lukken.

 

 

REPORTAGE: Rail 2010

RAIL is de oudste modelspoorexpositie in Nederland en vierde in het weekend van 13 maart 2010 dat 25 jaar geleden in ’s Hertogenbosch voor het eerst een grote modelspoorexpositie werd georganiseerd door de Modelspoorgroep Den Bosch. Nu 25 jaar later is die eerste expositie uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement in de expohallen te Houten. Net als in de eerste jaren van RAIL had de organisatie speciaal voor de jubileumexpositie weer een aanzienlijk aantal Britse toppers naar Nederland gehaald, maar tusssen al deze Britse modelspoorwegen waren nog minstens evenveel mooie modelspoorwegen van het vaste land te zien. Een beknopt overzicht is te lezen in dit nummer.

 

 

KORTGETEST: PHILOTRAIN BENELUX HONDEKOP

KORTGETEST: ROCO SNCF

KORTGETEST: JOCADIS SABENA-

KORTGETEST: ARTITEC DE-1

PRAKTIJK: OMBOUW VAN EEN T3 IN EEN TYPE 59, SLOT

DIGITAAL: BIDIRECTIONELE COMMUNICATIE IN HET DCC-SYSTEEM

LEZER AAN HET WOORD: ROTSEN UIT BOOMSCHORS

REPORTAGE: INTERMODELLBAU

REPORTAGE: SPELEN MET TREINEN OP SCHAAL 1/1

REPORTAGE: ALTENBEKEN

TREINSAMENSTELLING: TWEE 55’ERS MET EEN SLEEP KETELWAGENS

PRAKTIJK: ZELFBOUW BELGISCHE BOVENLEIDING: MAL VOOR RIJDRAAD