Vorige nummers

MSM 96

Oktober 2010 nr. 96

Prijsverlaging abonnement voor Nederland!

 

BAAN: Tripton on the hill

Met de creaties van Ton Trip heeft u in Modelspoormagazine al eens kennis kunnen maken. In MSM 93 vertelden wij iets over zijn eerste modelspoorweg naar Engels voorbeeld met de toepasselijk naam Tripton. Zijn tweede Engelse modelspoorweg gaf hij de naam Tripton on the Hill. Nu die modelspoorweg tijdens de 5e grote modelspoor Expo op 16 en 17 oktober 2010 in Mechelen te zien zal zijn is het de hoogste tijd om eens aandacht te besteden aan deze unieke Engelse creatie uit Nederland.

 

PRAKTIJK: Een houtmijt in model

Iedere modelspoorder wil op zijn modelbaan wel een aantal leuke tafereeltjes nabouwen. Een zeer dankbaar onderwerp om na te bouwen is bijvoorbeeld het maken van een houtopslag of houtmijt. In werkelijkheid kan U deze ook in alle soorten variaties terugvinden. Is er ergens een verloren hoekje tegen een gebouw, in open natuur of in het bos, steeds kan een tafereeltje gemaakt worden met gekliefd hout.

 

BAAN: Jappe Bruk

Jappe Bruk is gebouwd door de Deen Carsten Gorm om samen met een aantal vrienden tijdens tentoonstellingen met treinen te kunnen spelen. Daar komen ze gewoon eerlijk voor uit. Tijdens een show wikkelen zij in een strikte dienstregeling het dagelijkse treinverkeer af rondom de papierfabriek Jappe Bruk. Een extra afwisseling op de modelspoorweg is het veranderen van tijdperken.

 

PRAKTIJK: Een oud leistenen dak zelf maken

Soms ziet men bij oude dorps- of stadswoningen dat deze voorzien zijn van echte natuursteen leien als dakbedekking. Bij nader toezien merkt men dat sommige leien niet meer juist op elkaar aansluiten, of door de tand des tijds barsten vertonen of hoeken zijn afgebroken. Dergelijke verweerde daplaten met vierkant leisteenmotief zijn in de modelbouwhandel moeilijk te vinden, dus toog Theo Huybrechts zelf aan de slag om een oud leistenen dak in model te maken.

 

BAAN: de 4 Seizoenen in N schaal

De 4 Seizoenen in N-schaal is de modelspoorweg van Pierre Peeters uit Doornik, één van de wellicht duizenden modelspoorders die in de beslotenheid van de eigen woning een eigen miniatuurwereldje bouwen. Lees het verhaal van Pierre Peeters.

 

 

 

KORTGETEST: L RIJTUIGEN VAN TREINSHOP OLAERTS

KORTGETEST: CIWL-F-SLAAPRIJTUIGEN VAN LS MODELS

KORTGETEST: LKLP SCHRAAGWAGEN VAN GOOVER MODELS

KORTGETEST: CONTAINERWAGENS TYPE SGGMRSS ROCKYRAIL

PRAKTIJK: WEATHEREN ZONDER AIRBRUSH

EXPO: ALLES WAT U WILT WETEN OVER DE EXPO

LEZER AAN HET WOORD: EEN LADING VOOR GOOVER MODELS FD-WAGEN

PRAKTIJK: EEN NOODKNOP VOOR JE MODELBAAN

PRAKTIJK: EEN SLAAPRIJTUIG T2 VAN DE NMBS IN N-SCHAAL

PRAKTIJK: NOCH “LASER CUT MINIS” OEVERPLANTEN

PRAKTIJK: EEN STOPSEIN VOOR SECUNDAIRE SPOREN

PRAKTIJK: ALGEN EN WIEREN IN MODEL

CLUB: EEN UPDATE VAN BELGISCHE TREINVERENIGINGEN