Vorige nummers

MSM 97

November 2010 nr. 97

 

BAAN: Het station van Hère

Het winnende diorama “Hère, avenue de la gare” van onze wedstrijd in 2006 werd na de tentoonstelling in Mechelen uitgebreid tot de expositiebaan van de modelspoorclub uit Beersel. Bouwer Marc Henn vertelt het verhaal van het diorama dat twee jaar later terug in Mechelen was, maar dan als volwaardige baan.

 

PRAKTIJK: Superen en beladen van een schraagwagen Lklp van Goover Models

In MSM 96 presenteerden we de schraagwagen van het type Lklp van Goover Models. Thans voorzien we deze wagen van extra details en brengen we ook een natuurgetrouwe belading aan waarmee deze wagen aan realisme wint.

 

BAAN: De Hezelpoort: een tafereel uit 1927 van Loek Bronkhorst

Loek Bronkhorst heeft ons de afgelopen jaren al menig maal verrast met buitengewone diorama’s. Zijn nieuwste project “De Hezelpoort” spreekt behalve menig modelspoor liefhebber ook mensen aan die daar weinig mee hebben. Zij zullen niet uitgekeken raken op het prachtige panorama van de Hezelpoort dat een sfeerplaatje toont van hoe dit stukje van Nijmegen er omstreeks 1927 moet hebben uitgezien.

 

BAAN: ‘Pays Perdu’: een podium van pertinax

‘Pays Perdu’ is de benaming van de laatste modelspoorweg van Peter de Vries, een getalenteerd Nederlands modelspoorder die einde vorig jaar helaas is overleden. In dit eerste deel van een tweedelige reportage stelt de bouwer zijn project voor en beschrijft zijn enigszins eigenwijze bouwmethodes.

 

PRAKTIJK: Emmanuel’s knutselhoekje: leidingen en verlichting

In deze rubriek legt Emmanuel Nouailler het accent op kleine details en elementen die het realisme van een “decor” of bepaalde gebouwen benadrukken. Dit keer zoomen we in op details die op gebouwen zijn aangebracht: leidingen en verlichting. Bedoelde elementen zullen zeer fijn moeten zijn, want we nemen als voorbeeld uiteraard bestaande items. Volg Emmanuel in zijn aanwijzingen.

 

PRAKTIJK: Bouw zelf uw goederenwagens uit papier

Dr.Winfried Schmitz-Esser is een gerenommeerd modelbouwer, wiens bijdragen regelmatig te lezen zijn in de Zwitserse vakpers. In dit eerste deel van een drieledig artikel licht de auteur zijn unieke werkwijze toe hoe een Belgische H0-goederenwagen uit papier te bouwen. Iets wat met een flinke portie geduld, ijver en precisie tot de mogelijkheden van vele modelspoorders behoort.

 

Kortgetest: Märklin graanwagens

Praktijk: Zelf rustieke lantaarns maken

Reportage: Nationale smalspoormodelbouwdagen in Valkenburg

Baan: Minhy-Roque

Reportage: Tentoonstelling Trein trein trein

Kortgetest: Diesels reeks 1600 van de CFL in N-schaal

Lezer aan het woord: De H0-TT koppeling

Praktijk: Bouw zelf uw goederenwagens uit papier

Reportage: Auhagen viert 125 jarig jubileum

Praktijk: Bouw van een vitrinekastje voor treinen in N-schaal

Praktijk: Zelfbouw van een belading houten kisten

Beurstip: Eurospoor 2010