Vorige nummers

MSM 98

December 2010 nr. 98

 

BAAN: Pays Perdu

In MSM97 kon U kennis maken met Pays Perdu, de modelbaan gebouwd door de vorig jaar overleden Peter de Vries. Het eerste deel over de constructie werd nog door Peter zelf geschreven, aan een beschrijving van de afgewerkte modelspoorweg is hij helaas niet meer toegekomen. De fakkel wordt in deze bijdrage overgenomen door Len de Vries die er een erg persoonlijk verhaal van gemaakt heeft. Maar voor één keer mag dit, als postuum eerbetoon aan een groot modelbouwer en een fijne vriend.  

BAAN: Castle Rock

Welke regelmatige tentoonstellingsbezoeker kent hem niet? Henk Wust, de man met ruige baard en luide lach. Als U hem daarvan niet kent, dan is het vast en zeker wel van zijn bijzondere modelspoorcreaties Punta Marina, Mariahöhe, de Bosbaan H. Bach of Castle Rock. De drie eerste modelspoorwegen beschreven we al eerder in Modelspoormagazine. Met Castle Rock maken we dit bijzondere kwartet compleet.

BAAN: Smalspoor in schaal 1/35

De fraaie militaire modelbouw op schaal 1/35 en de veelheid aan gedetailleerde kitjes inspireerden Rudy Heise om na H0, H0e en H0n3 eens iets te bouwen in een grotere schaal. Rudy koos voor de schaal If, waarbij alles op schaal 1/35 wordt gebouwd, maar de sporen van H0 gebruikt worden (spoorwijdte 16,5mm).

BAAN: Langs Weg en Rail

Tijdens de smalspoormodelbouwdagen 2010 in het Smalspoormuseum Valkenburg presenteerde Guillaume Veenhuis voor het eerst zijn nieuwe modelspoordiorama “Langs Weg en Rail” aan het grote publiek. Het diorama geeft een stukje smalspoor weer van de Gelderse Tramweg Maatschappij met een pontonbrug waarover zowel het wegverkeer als een stoomtram een rivier kruisen. Zoals we van de creaties van deze sympathieke modelbouwer gewend zijn, weet hij letterlijk een speelgoedtreintje om te zetten naar een hoogstaand stukje modelspoorwereld.

BAAN: Overmeere Donck

Een flink aantal jaren geleden bouwden Patrick Dalemans en Alain Vandergeten een steenbakkerij in Oe. Om hieraan aansluiting te geven bedachten ze een modulaire smalspoorbaan, gesitueerd in de jaren vijftig van vorige eeuw in een doorsnee Vlaams landschap.

BAAN: Moorton Bottem Yard

Voor een Engelsman die al 43 jaar aan dezelfde modelbaan bouwt, is Paul WIndle toch een zeer opgewekt man. Hij geniet er duidelijk van als de toeschouwers staan te genieten van de magie op zijn kleine smalspoorbaan. Hij vertelt met groot enthousiasme over de slimme details op zijn baan en hoe deze het publiek voor de gek houden. Hoe één en ander in elkaar zit kan u uitgebreid lezen.

 

Test: Voith Maxima in H0 van Saechsische Waggonfabrik Stollberg

Kortgetest: B-Models graanwagen

Kortgetest: Busch Cyber Clean

Test: NS Plan N ligrijtuigen van Heris

Reportage: de 5de Grote Modelspoor expo

Reportage: expo nieuws

Reportage: de minibaantjes wedstrijd: het verdict

Praktijk: bouw zelf een goederenwagen uit papier, deel 2