Vorige nummers

MSM 99

Januari 2011 nr. 99

BAAN: Blackston Junction

Een geslaagd voorbeeld van de weergave van een kille winterochtend met een door een lichte sneeuw en vorst wit gekleurd grimmig landschap in model is Blackston Junction, de modelspoorweg van de Schotse modelspoorder Richard Darby.

MINIBAANTJE: B.A. Bodil

Net als in 2008 werd de minibaantjeswedstrijd gewonnen door het Nederlandse trio Hugo Baart, Hans van den Boom en Peter Dillen. Dit maal kozen ze voor een berglandschap in perspectief waarin een railbus te zien is in vier verschillende schalen. Hoe zij één en ander op uitzonderlijke wijze in een minibaantje wisten te vertalen kan u lezen vanaf pagina 24.

PRAKTIJK: Emmanuel’s knutselhoekje

In deze aflevering focussen we ons op enkele elementen die een toegevoegde waarde verlenen aan stoepen, straten, een goederenkoer of een fabriekje. Waar je ook kijkt, overal vind je putdeksels, inspectieputjes, rioolroosters op vloeren, stoepen en straten. Net die items geven de extra touch aan je diorama of landschap. Emmanuel Nouaillier legt uit hoe één en ander minutieus na te bouwen.

PRAKTIJK: Witte steen in model

Met de realisatie van een kleine Brabantse kerk in miniatuur en het nabootsen van stedelijke gebouwen in Gobertangesteen, vervolgt Arnaud Verlaeken zijn studie over de verschillende bouwmaterialen die representatief zijn voor de traditionele Belgische architectuur. Deze keer komt de zogenaamde ‘witte steen’ (ook ‘zandsteen’ genoemd) aan bod, die veel gebruikt werd in het noordelijk gedeelte van ons land.

PRAKTIJK: Belgische bovenleiding in model

Na een onderbreking van enige maanden nemen we hier letterlijk en figuurlijk de draad terug op in het verhaal over de zelfbouw van Belgische bovenleiding. Inmiddels heeft de aandachtige lezer voldoende tijd gehad om de nodige mallen voor de constructie van de rijdraden te maken. Vanaf pagina 60 kan U stapsgewijs lezen hoe de bovenleidingdraden gemaakt worden.

PRAKTIJK: Bouw van een Weinert kit

De Fuchs “autobagger” F300 is één de populairste Duitse rijdende kranen uit de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. Weinert biedt in bouwkit een drietal modellen in H0 aan: De F300 met een buismast, de F 300 als hooglepelbagger en tenslotte de F300 met buismast en een verhoogd machinistenhuis. Wij togen aan de slag met twee kitjes, eentje met buismast en grijper en eentje met een hooglepelbagger.

Kortgetest: Märklin dubbelset reeks 23

Praktijk: Zelfbouw natuurstenen platen

Praktijk: Ombouw T2S in N-schaal

Reportage: Eurospoor 2010

Reportage: Expo Walferdange

Reportage: 20 jaar Fremo in Nederland

Verkiezing model van het jaar

Inhoudstabel MSM88-MSM98