Vorige nummers

MSM 100

 

FEBRUARI 2011 - nr. 100

TEST: De 5515 van B-models

Het duurde bijna twee jaar vooraleer de eerste locomotief van de jonge Belgische fabrikant B-models in de winkel lag. Maar het wachten wordt meer dan beloond; het model in H0 van de diesellocomotief reeks 55 van de NMBS krijgt van de redactie een grote onderscheiding. 

 

Baan: Scherpenheuvel

Scherpenheuvel is de naam van de clubbaan waarmee MSC De Kempen uit Mol veel bijval oogstte op de 5de Grote Modelspoorexpo. Het is niet enkel een fraai staaltje modelbouw, maar ook een exacte weergave in miniatuur van een bijna vergane realiteit. Ga mee op bedevaart naar Scherpenheuvel.

 

Minibaantje: Post 7

Met het minibaantje “Post 7” behaalde Thierry Lateste uit Aalst de tweede plaats op de tweede minibaantjeswedstrijd van Modelspoormagazine. Hij werd nipt geklopt door B.A. Bodil, de publiekslieveling. De vakjury koos “Post 7”als beste minibaantje. Post 7 geeft perfect een stukje grootstad weer zoals we dit kennen vanuit de trein: grauw en grijs. Maar wat een sfeer!

 

Plan: Bertrange, een depot voor olieproducten langs een internationale lijn

Bij het plannen van een modelbaan is het een goede zaak om zicht te laten inspireren door het grootbedrijf. Inspiratie voor ons baanplan vonden we in Bertrange in Luxemburg. Bertrange is gelegen langsheen de internationale lijn Luxemburg-Arlon-Namur-Brussel, het overgrote deel van het verkeer gebeurt dan ook met NMBS-materieel, er wordt links gereden en zelfs de bovenleiding is Belgisch.

 

Praktijk: Stadsimpressies door Emmanuel Nouaillier

In deze bijdrage toont MSM-medewerker Emmanuel Nouaillier zich van zijn meest kunstzinnige kant. Nu eens geen gedetailleerde bouwbeschrijvingen maar wel een reeks prachtige foto’s van een aantal van zijn drie-dimensionele kunstwerkjes. Geniet mee.

 

Praktijk: Bouw van een reeks 28 van de NMBS in N-schaal

In afwachting dat de fabrikanten ooit een model in N-schaal uitbrengen van de reeks 28 van de NMBS maken we er zelf eentje. De TRAXX 2 van Minitrix is hiervoor een ideale vertrekbasis. 

 

Kortgetest: Gesloten wagen Glms van Hobby Trade

Praktijk: Een middeleeuws kasteel

Praktijk: Verweren van de bolle neuzen

Praktijk: Zelfbouw seinhuis Schijnpoort >> Vind hier de plannen

Praktijk: Zelf kabelgoten maken in H0

Praktijk: Een gebouw in model vanuit een foto

Treinsamenstellingen: Blauwe 55ers

Praktijk: Bouw zelf uw goederenwagen uit papier, slot

Reportage: De Nederlandse modelspoordagen

Praktijk: Bovenleiding op de modelbaan ‘Oostende’