Vorige nummers

MSM 101

MAART 2011 – nr. 101

 

Reportage: Nürnberg 2011

Onze redactie, dit jaar uitgebreid tot een heus BeNeLux-team, biedt u vanaf pagina 16 een overzicht in woord en beeld van de belangrijkste nieuwigheden op de Nürnberg Messe. Zonder onze Belgische roots te verloochenen kijken we ook naar Nederland en Luxemburg, of verder. We zagen dit jaar alvast wat minder sombere gezichten dan vorige editie, al blijft de crisis natuurlijk wel voelbaar in het bedrijfsleven.

Lees hier een uitgebreide reportage met meer foto's (klik).

 

Minibaantje: Janakpur Railway

De derde plaats in de mini-baantjeswedstrijd werd gewonnen door het duo Roderik Vanderkelen en Björn Bockstael met hun exotische mini-baantje “Janakpur Railway”. Na het lezen van de reportage zal u begrijpen waarom dit baantje een onvergetelijke indruk naliet.

 

Praktijk: Hangende telegraafdraden eenvoudig gemaakt

De modelspoorweg “Scherpenheuvel” van de MSC De Kempen situeert zich in tijdperk III. Typisch voor die tijd zijn de telegraafdraden naast het spoor. In miniatuur de palen namaken is geen probleem, maar een mooie bedrading realiseren is een ander paar mouwen. De leden van MSC De Kempen zochten en vonden een oplossing.

 

Baan: Ölförderung (1957) im Hümmling

“Ölförderung(1957) im Hümmling” is de nieuwste creatie van de Duitse modelspoorder Wolfgang Stösser. Trouwe bezoekers van OntraXS in het spoorwegmuseum in Utrecht kennen Wolfgang wellicht van zijn vorige deelnames met zijn “Moorbaan” en “Seinpost Eselsbrück”. Ook dit jaar is Wolfgang te gast op OntraXS, wij geven u hierbij alvast een voorproefje.

 

Reportage: Proto 87 komt weer naar Rail

Te vaak wordt bouwen volgens Proto normen beschouwd als onderdeel van de modelspoorhobby waarbij de wielen en het spoor exact op schaal zijn. Voor een belangrijk deel is dat ook zo, maar het is slechts een deel van het verhaal. Als het spoor en rollend materieel worden verbeterd, kan de omgeving niet achterblijven. Bezieler en specialist in Proto 87 Dave Doe licht één en ander toe.

 

Praktijk: Een gebouw in model, vanuit een foto - deel 2

In het eerste deel vertelde Gerolf Peeters hoe u vanuit foto’s aan een geschikt bouwplan kan geraken. In dit deel gaan we vanuit dat plan echt bouwen. We leggen in dit bouwverhaal de nadruk op een aantal tips en technieken, die mogelijk bij uw eigen zelfbouwprojecten van pas kunnen komen.

 

Kortgetest: Roco 6002

Kortgetest: ESU BR 215

Treinsamenstelling: BR 215 in België

Verkiezing model van het jaar, de uitslag

Praktijk: Beladen autotransportwagen van het type Laaers

Test: ECoS 1 en ECoS2: tweelingbroertjes

Praktijk: Ombouw van een vrachtwagen in schaal I

Baan: Sand Point

Club: MSC Pacific

Beurstip: On traXS

Beurstip: Rail 2011