Vorige nummers

MSM 102

APRIL 2011 - nr. 102

 

BAAN: Maredval, een stukje Buurtspoorweg in de Ardennen

Tijdens de derde Grote Diorama wedstrijd in 2006 behaalde Ton De Decker met zijn diorama ‘de tunnel van Dalhem’ een overtuigende tweede plaats. In het artikel dat Tom in MSM 55 over zijn diorama schreef hield hij de deur al op een kier met de opmerking dat hij met het idee speelde om het diorama in te passen in een uit modulen opgebouwde modelspoorweg. Tijdens de vijfde Grote Modelspoor Expo was het resultaat te zien, een tramlijn van de Belgische buurtspoorwegen in de Ardennen die de naam ‘Maredval’ mee kreeg.

 

MINIBAANTJE: Sart-Moulin anno 1950

De jonge modelbouwer Daniël Galinski behaalde op de tweede mini-baantjes wedstrijd de vierde plaats met zijn sfeervolle inzending Sart-Moulin. Sart-Moulin is een kleine H0-modelbaan van amper 0,8 m2, met als thema het voormalige station van Sart-Moulin, op 20 km ten zuiden van Brussel. Voor de weergave in miniatuur werd gekozen voor de jaren ’50, toen er nog lokale reizigers- en goederentreinen reden, evenals treinen voor het vervoer van zand, ertsen en steenkool, ook al begon het spoorwegverkeer toen al behoorlijk te verminderen.

 

PRAKTIJK: De opbergkeet van de stationschef

In de onmiddellijke nabijheid van sporen en stations vindt men vaak diverse kleine keten en gebouwtjes. De bestaansredenen van deze constructies zijn zeer gevarieerd, net zoals hun architectuur. De meest bekende exemplaren zijn de kleine betonnen gebouwtjes (dak eveneens in beton) die in de H0-schaal geproduceerd worden door Railway, evenals de bakstenen gebouwtjes met een metalen geraamte, verkrijgbaar als messingkit van ABE. Nabij de kleinere stations komt men soms een ander, minder bekend type tegen, dat we uitgebreid beschrijven.

 

BAAN: Stjordal, in N langs de Noorse fjorden

Tijdens zijn regelmatige bezoeken aan Noorwegen groeide bij Bernhard Walter uit het Duitse Obernburg het idee om een modelspoorweg naar Noors voorbeeld te bouwen. Het thema was voor hem vanaf het begin duidelijk, het moest een fjordenlandschap worden met een bescheiden tussenstation dat ingeklemd ligt tussen hoge steile rotsen en het water van een fjord. Met dit idee ontstond een kleine modelspoorweg in 1:160 met de naam Stjordal.

 

PRAKTIJK: Een takel en muurankers

In deze uitgave gaat Emmanuel Noauillier verder met diverse kleine details die ons werk een realistischer uitzicht geven met deze keer een takel gebaseerd op een kit van ABE en ook een eerste blik op gevelankers. Het zijn allemaal metalen onderdelen, die weliswaar niet erg groot zijn, maar wel hun belang hebben bij het realistischer nabouwen van gevels, of het nu stads- of industriebouw betreft. Naar goede gewoonte gebruiken we zoveel mogelijk beeldmateriaal doorspekt met praktische tips.

 

BAAN: Mini Bundesbahn in 1:220

Op de 5e Modelspoorexpo in de Nekkerhallen in 2010 vormden de aanhangers van schaal 1/220ste, zeg maar Z-schaal, een aparte hoek. Eén van die Z-enthousiastelingen is Toon Versnick, die hier zijn Mini-Bundesbahn voorstelt die zich ergens in Duitsland afspeelt in tijdperk 4.

 

PRAKTIJK: Vergane glorie van een houten stootblok in schaal 0/I

Op kleinere emplacementen en vervallen nevenlijnen kan men met wat geluk nog een houten stootblok opmerken. Een houten stootblok is op een eenvoudige wijze zelf te maken. Met wat afvalhout, witte houtlijm en een beetje gezonde werklust is dit zo vervaardigd. Er is geen vakkennis vereist. Hoe zo een houten stootblok te bouwen tonen we u stap voor stap.

 

En verder…

Kortgetest: Piko CFL G1206

Praktijk: bomen maken uit hortensia bloemen

Praktijk: licht en donker

Reportage: hoogstandjes op de Nürnberger Messe

Praktijk: zelf decals maken

Praktijk: verbeteren van een goederenwagen

Reportage: Febelrail model van het jaar 2010

Praktijk: een houten stootblok in schaal 0

Praktijk: innovatieve lasergesneden huisje van NOCH

Reportage: kopen en verkopen op eBay

Reportage: minibaantjeswedstrijd 2012