Vorige nummers

MSM 103

MEI 2011 - nr. 103

 

Kortgetest: Märklin Thalys PBKA

Met de Thalys PBKA heeft Märklin/Trix een model in huis dat een grote internationale uitstraling heeft, en hopelijk, ook hoog op het verlanglijstje komt van de modelspoorders in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De Thalys PBKA behoort immers in deze vier landen tot het alledaagse beeld van de hedendaagse spoorwegen.

 

Baan: Ronet-les-bains, een kopstation in ‘le Nord’

We zijn ergens op ’t einde van de jaren ’50, 1958 of 1959. In de nabijheid van het station staan een paar auto’s uit die tijd: een Peugeot 203, een Citroën 11PK en meer van dat moois. Op de muren hangen van die mooie geëmailleerde reclameborden. Langs de perrons staan rijtuigen met overwegend coupédeuren, en vele daarvan dragen nog het cijfer 3, synoniem van “werkmanstreinen”, hoewel die klasse al in 1956 werd afgeschaft. Stoomtractie staat nog hoog in het vaandel, al komt hier en daar een spiksplinternieuwe diesel rangeerloc wat van de eer afsnoepen. Het stationnetje van Ronet-les-Bains is het eindpunt van een kort zijlijntje van de lijn Calais-Boulogne, maar we konden ons even goed ergens tussen Lille en Saint-Omer bevinden.

 

Praktijk: Bouw van “café du Nord” van KitNord

Voor zijn derde civiele gebouw trok Lazlo Osi, dynamische zaakvoerder van Kit Nord, letterlijk de grens over. In het Noord-Franse plaatsje Formerie vond hij een hoekhuis met café dat geschikt leek om in miniatuur na te bouwen. Het gebouw werd “Café du Nord” gedoopt, het kind moet immers een naam hebben. De kit behaalde in 2010 zowel bij de lezers van Modelspoormagazine als bij Febelrail de eerste plaats in de categorie toebehoren voor de modelspoorweg. Reden genoeg om zelf ook eens op café te gaan.

 

Minibaantje: Wolfs Creek

René Wolf behaalde met zijn Amerikaans minibaantje Wolfs Creek een verdienstelijke vijfde plaats op de 2de modelspoor minibaantjeswedstrijd. Het idee voor een nieuwe kleine expobaan in een afwijkende schaal ontstond vroeger, de aangekondigde wedstrijd was een mooie aanleiding om de bouw van het baantje effectief aan te vatten.

 

Praktijk: Bouw van een handbediende draaischijf

MSM-medewerker Jean Luc Hamers is begonnen met de bouw van een tijdperk I modelspoorweg waar zelfbouw centraal staat. Eén van de eerste onderdelen die hij gebouwd heeft is een kleine handbediende draaischijf voor het keren van de kleine tijdperk I locjes.Hoe de draaischijf te bouwen kan u stap voor stap volgen.

 

Praktijk: Een schaal I modelbaan op 1,2m²

Wie aan de minibaantjeswedstrijd deelneemt met een project op een schaal groter dan H0/00 beschikt over een oppervlakte van 1,2 vierkante meter. Amper genoeg voor een modelbaan op schaal H0 zal u wellicht denken. Maar niet voor onze vrienden van PAJ, zij gingen de uitdaging aan en bouwden een heuse schaal I baan op amper 1,2 m². Toegegeven, zonder fiddle-yard, deze beslaat nog eens een extra 0,6m² zodat de totale modelspoorweg net geen 2 vierkante meter groot is. Schaal I voor in een modale kamer dus.

 

En verder:

 

Praktijk: Grote revisie voor de reeks 55 van Märklin

Praktijk: Verouderen van goederenwagens

Reportage: Life steam

Reportage: Rail 2011

Lezer aan het woord: Chufnel Regis

Reportage: On TraXS

Praktijk: Licht en donker bis

Diorama: Miltenberg am Main: romantiek in N-schaal

Beurstip: Expo Spoorwegen voor Toeristen