Vorige nummers

MSM 104

Juni 2011 - nr. 104 

 

Praktijk: Zandsteen, in werkelijkheid en model

In dit nummer zet onze medewerker Arnaud Verlaeken zijn reeks over de traditionele Belgische bouwmaterialen verder en behandelt hij de zandsteen. Deze steensoort komt vaker voor dan men denkt, en verdient dan ook een degelijke studie. In deze aflevering bestuderen we de verschillende kleurtinten die deze steen aanneemt, en hoe we in praktijk die in miniatuur met verf kunnen benaderen.

 

Baan: La Baraque, eigenwijs smalspoor in de Auvergne

Tijdens On TraXS in februari van dit jaar beleefde de nieuwe modelspoorweg van Hans Louvet zijn debuut. In primeur brengen we u het verhaal achter deze wel heel bijzondere modelspoorweg en nemen u mee naar de Auvergne in de jaren twintig van vorige eeuw.

 

Plan: Harderhaven-Ermelo, een modelspoorweg op maat

Een sporenplan is iets heel persoonlijks waarin de bouwer zijn eigen fantasie kwijt moet kunnen en zelf zijn grenzen moet bepalen wat hij wel of niet wil en kan realiseren. Lezer Frank uit Harderwijk wist onze medewerker Gerard Tombroek te verleiden om zijn baanplan eens te bekijken. Dit resulteerde uiteindelijk in een ontwerp op maat.

 

Praktijk: Een watertoren voor de industrie

In dit nummer neemt onze medewerker Emmanuel Noauillier een kit van een betonnen watertoren onder handen. Uiteraard brengt Emmanuel hier zijn persoonlijke touch aan met wat kleine wijzigingen en zijn gekende nabehandeling. Stap voor stap wordt een simpele kit omgetoverd tot een prachtig schaalmodel.

 

Lezer aan het woord: van Stollberg naar Steinheim

Onze oproep in het voorwoord enige tijd geleden is niet in dovemansoren terecht gekomen. Verscheidene lezers hebben spontaan foto’s ingezonden van hun treinenimperium op zolder, of van hun diorama waaraan ze geduldig bouwen. In dit nummer laten we lezer Dirk Bonne aan het woord die na een meer dan 30 jarige beleving van de treinhobby zijn ultieme modelspoorweg presenteert.

 

Praktijk: Kit-bashing, meer dan alleen stuk zagen van gevels

Kit-bashing is een Engelse term voor het gebruiken van onderdelen uit bestaande bouwdozen als ‘grondstof’ voor de constructie van een nieuw ontwerp. Vertrekkende van bestaande bouwkits kan men gebouwen verbouwen, of er elementen aan toevoegen zodat men iets nieuws kan realiseren naar een eigen ontwerp. Onze medewerker Alain Vandergeten toont dat ook in grotere schaal 0 kit-bashing best tot leuke resultaten kan leiden.

 

En verder…

Kortgetest: Lenz Köf II

Reportage: Forummeeting

Minibaantje: Depot van Sart-Boly

Reportage: Spoorwegen voor Toeristen

Reportage: Intermodellbau

Beurstip: Expo Charleroi