Vorige nummers

MSM 105

Juli/Augustus 2011 - nr. 105

Baan: Balegem-dorp in N-schaal

Balegem-dorp in N-schaal is het eerste deel van een modelspoorweg van de nog jonge club N160 die naarstig bouwen aan een schaalmodel van een deel van lijn 122. Als eerste project kozen zij voor de stationsomgeving van Balegem-dorp. Hoe zij één en ander in miniatuur wisten te vertalen kan u mee ontdekken.

 

Baan: Braggels Baenke, een in elkaar ‘geprutst’ baantje

Tijdens On traXS afgelopen februari was een fraaie modelspoorweg naar Nederlands voorbeeld te zien met de zeer opmerkelijke naam Braggels Baenke. Op onze vraag wat Braggels Baenke betekende vertelde de bouwer Ger Lurken dat het was afgeleid van het Limburgse ‘Braggele’, dat zoveel als prutsen betekent en ‘Baenke’ lokaalspoortje. Vrij vertaald dus een ‘in elkaar geprutst baantje’. Dat het met dat prutsen wel meevalt kunt u aan de hand van onze reportage wel zien.

 

Baan: Lewin Leski, een overgangsstation van de PKP in H0 en H0e

Lewin Leski is de prachtige modelspoorweg gebouwd door Leszek en Malgorzata Lewinski uit Reda in Polen. Zij kozen voor een weergave in model van het landelijke Polen uit de zestiger jaren. We tonen U dat ze hier op sublieme wijze in geslaagd zijn.

 

Praktijk: Stations in zandsteen

Arnaud Verlaeken zet in deze aflevering zijn zoektocht verder naar het reproduceren in model van verschillende typisch Belgische bouwmaterialen. In dit nummer gaan we het gebruik van zandsteen in praktijk bekijken, en bouwen we een typisch Belgisch station op basis van een bouwkit van Faller.

 

Treinsamenstellingen: de I4 rijtuigen van de NMBS

Naar aanleiding van het uitbrengen in model door Heris van de I4 rijtuigen gaan we wat dieper in op de historiek van de I4’en en hun inzet in nationale en internationale treinen. Bertrand Montjobaques maakte een heuse studie van deze rijtuigen.

 

Baan: Flowers Valley Railway, een leuke tuinspoorbaan

Een tuinspoorbaan aanleggen is een uitdaging die tot de verbeelding van veel modelspoorliefhebbers spreekt. Niet alleen het spoortechnische aspect dient overwogen, vaak moet ook de tuin een grondige gedaanteverandering ondergaan. Dit laatste is vaak niet zo evident. Jean-Jacques Bouzin, een liefhebber van Amerikaanse treinen, heeft het tot een goed einde gebracht.

 

En verder:

Baan: Copenhagen Fields

Minibaantje: Shunter

Kortgetest: Heris I4

Kortgetest: Res B-Models

Praktijk: Een langgevelhoeve van Goover Models

Praktijk: G2000 ARF

Praktijk : Een doe-het-zelf gebouw van papier

Recensie: D.E. –Locomotieven serie 2200/2300 en 2400/2500