Vorige nummers

MSM 106

September 2011 - nr. 106

 

Baan: The Mill, de stoomhoutzagerij van the Hume Bennett Lumber Co

U kent Jacq Damen ongetwijfeld van zijn Dreimühlentalbahn. Na deze bijzondere modelspoorweg was Jacq toe aan een nieuwe uitdaging, of zoals hij het zelf verwoordt “een beetje uitgekeken op H0”. Daarbij werd een oud idee opgepakt. Namelijk een smalsporige logging line met een echtwerkende houtzagerij in schaal 1:48 (spoor 0n30). Na een gedegen onderzoek werd in 2008 gestart met de bouw van ‘The Mill’ en tijdens de Warley show in 2010 en On traXS! 2011 was de modelspoorweg voor het eerst te zien en kregen we de gelegenheid haar op te fotograferen.

 

Baan: Saguaro Junction, een universele modelspoorweg

Saguaro Junction, de modelspoorweg van Bart Bakker uit Utrecht, kunt u overal tegenkomen. Als zelfstandige modelspoorweg compleet met achtergrond en frieslijst, als modules in een arrangement van Fremo, of bij Bart thuis in zijn garage als onderdeel van zijn vaste modelspoorweg. Hoe Bart er in slaagt om een tentoonstellingsbaan te combineren met een vaste thuisbaan kan u in dit nummer lezen.

 

Baan: Beautiful British Columbia

Met het minibaantje ‘Beautiful British Columbia’ schreef Evan Daes zich in voor de tweede minibaantjeswedstrijd. Wegens tijdsgebrek haalde hij de deadline niet, maar bouwde wel het baantje verder af. Evan nam inmiddels met Beautiful British Columbia deel aan verschillende tentoonstellingen in binnen en buitenland, hoog tijd dus om zijn ‘minibaantje buiten categorie’ ook aan de lezers van Modelspoormagazine voor te stellen.

 

Baan: Apache Canyon, een sfeerbeeld van Amerikaanse spoorwegen op 1 vierkante meter

Alain Vandergeten, de A uit de PAJ-modelspoorgroep, is één van de vele modelspoorders die tijdens het doorkruisen van de Westkust van de Verenigde Staten gebeten werd door het Amerika-virus. Een ongeneeslijk virus, dat jaren later resulteerde in een handzaam N-baantje, dat u nu kunt ontdekken.

 

Baan: De Nitinat River Railroad, pronkstuk van Branchlines&Backwoods

De Nitinat River Railroad, kortweg de NRR, is de eerste grote creatie van Branchlines & Backwoods. B&B bestaat uit een 6-tal vrienden die dezelfde interesse delen, namelijk Amerikaanse treinen en de modelspoorhobby. Op modelspoorgebied probeert B&B steeds te innoveren en bij te leren. De NRR is daar een fraai voorbeeld van. B&B sleepte met de Nitinat River Railroad in 2010 de eerste internationale OntraXS Award in de wacht. Waarom deze trofee meer dan verdiend is kan u bewonderen in dit nummer.

 

Praktijk: Omschilderen van een ‘switcher’ uit de VS in schaal N

Eric Bauthier beschrijft het restaureren van een oude N locomotief van Minitrix, een Fairbanks-Morse FM H-12-44 die in nogal verwaarloosde toestand was terecht gekomen en op een beurs aan een zacht prijsje werd verhandeld. Dat was de aanleiding om het dingetje eens grondig te reviseren en het dan te herschilderen in de kleuren van een fictieve Amerikaanse spoorwegmaatschappij, de “Moleskin & Epsom Railroad”. Volg de stap voor stap revisie.

 

En verder:

Test: M6 rijtuigen ClassiX

Waarom kiezen voor Amerikaans modelspoor?

Praktijk: Naaldbomen in model

Praktijk: Een drukkerij van Zébulon Decor

Praktijk: Verweren van een laadvloer

Reportage: De 3de minibaantjeswedstrijd

Reportage: Inhuldiging station Charleroi-Zuid

Reportage: Spijkspoor organiseert Deltaspoor