Vorige nummers

MSM 107

Oktober 2011 - nr. 107

 

BAAN: Een Frans stoomdepot in schaal 0

Geïnspireerd door herinneringen uit zijn jeugd en gedreven door een passie voor stoomlocomotieven bouwde Jacky Noël een modulaire modelspoorweg die een typisch stoomdepot uit het Noorden van Frankrijk weergeeft. Aanvankelijk bouwde Jacky een grote vaste baan, maar toen dit project ingevolge een verhuis vroegtijdig diende te worden stopgezet, schakelde hij over naar modulaire modelspoorbouw. Met de komst van een kit in schaal 0 van de Franse stoomloc 231 E besloot Jacky over te schakelen naar een grotere schaal. Toen de locomotief klaar was bouwde hij een stukje depot om het model tot zijn recht te laten komen.

 

PRAKTIJK: Een Belgische laad- en loskaai in halfnul

Er was een tijd dat zowat elk station een goederenkoer had, met de al even onvermijdelijke goederenloods. En steeds weer vond je er ook een helling om het laden en lossen van rollend materieel op wagens toe te laten. Voor dat doel was de hoogte van dit laadperron dezelfde als die van de laadvloer. Soms vond je ook hellingen die naar een hoger plateau leidden, dit was dan bedoeld om stortgoederen in bakwagens te laden. Helaas verdween de goederenafhandeling in steeds meer kleine en middelgrote stations, en gebeurt dit nog enkel in enkele grote goederenstations waar ook steeds meer wordt overgestapt naar transmodaal vervoer. André Saenen neemt ons terug in de tijd, en bouwt een laadkade in model.

 

PRAKTIJK: Vuistregels voor een sporenplan: van idee naar ontwerp

Het is een goede gewoonte om in elk nummer van Modelspoormagazine een modelspoorweg te beschrijven. Aan de hand van die reportages kunt u ideeën opdoen voor uw eigen modelspoorweg. Bovendien worden tussen de regels door ook allerlei oplossingen aan de hand gedaan voor de aanleg van een modelspoorweg. Meester-planner Gerard Tombroek heeft een deel van die tips en vuistregels voor u op een rijtje gezet.

 

PRAKTIJK: La Baraque deel 2: gebouwen en presentatie

In MSM104 heeft u kennis kunnen maken met de eigenwijze modelspoorweg La Baraque van Hans en Sander Louvet. Gedwongen door de schaal van 1/64, maar ook voor hun eigen plezier moesten alle gebouwen zelf worden gebouwd. Hans vertelt in dit tweede deel hoe de huizen tot stand kwamen met handige tips om eens na te doen. Hij sluit zijn betoog af met de vormgeving van het landschap en de bijzondere presentatie van La Baraque.

 

TEST: PIKO reeks 28 in halfnul

Met een budgetvriendelijk model in H0 van de NMBS reeks 28 zal Piko wellicht vele modelspoorders naar Belgisch voorbeeld een plezier doen. Piko koos voor de 2813 als voorbeeld. Dit model wordt uitgebracht in de vriendelijk geprijsde ‘Expert’ reeks, en zowel in een gelijkstroom- als een wisselstroomversie. Wij testen de gelijkstroomvariant. De Piko reeks 28 is niet de eerste Belgische TRAXX in model, reeds einde 2009 kwam ACME/LSModels met een H0-model van de reeks 28. In deze test kunnen we dan ook niet anders dan regelmatig een vergelijking maken met de 28 van ACME/LS Models.

 

 

En verder:

Kortgetest: Vitrains Rs

Praktijk: Typisch Belgische straatlantaarn

Praktijk: Van 6218 naar 6255

Reportage: Minibaantje Viroinval 1956

Test: Tomix reinigingswagen in N

Kortgetest: Dapol reinigingswagen

Praktijk: Voorgevels van toen

Reportage: Minibaantjeswedstrijd 2012: stand van zaken

Reportage: MSM/TMM modelbaan

Lezer aan het woord: oude Märklinwagens kortgekoppeld

Beurstip: Euromodelbouw, Eurospoor en RAMMA