Vorige nummers

MSM 108

November 2011 - nr. 108

 

TEST: Benelux Hondekop van Piko

De eerste exemplaren van de in 2010 aangekondigde Benelux “hondekop” stellen zijn einde september aan de Nederlandse vakhandel uitgeleverd. Het gaat hier om de NS versie met nummer 1202. Op de Belgische versie, die op het nummer na identiek is, is het bij het afsluiten van dit nummer nog even wachten. Wij ondernamen alvast een reisje naar Nederland voor een Benelux stel en vertellen U onze bevindingen.

 

BAAN: Quibéry, een modelspoorweg naar Belgisch voorbeeld

Zoals zovelen onder ons begon de modelspoorhobby voor Claude Coune met de klassieke Märklinbaan. Na de jeugdjaren maakte de modelbaan plaats voor andere bezigheden, maar de latere interesse voor informatica bracht hem terug naar zijn eerste hobby, de modelspoorweg. Bij de bouw van zijn modelspoorweg ging hij uit van een realistische exploitatie onder toezicht van de computer.

Aanvankelijk was het landschap bijzaak, maar gaandeweg werd de modelbaan meer en meer ‘aangekleed’. Dat Claude hierin op meesterlijke wijze is geslaagd kan u mee ontdekken.

 

PRAKTIJK: Typisch Belgische straatlantaarns, deel 2

In het tweede deel over de zelfbouw van typisch Belgische straatverlichting belichten we hoe de lantaarnpalen gemaakt worden. Deze zijn vervaardigd uit messing buisjes om aan de palen de nodige stevigheid te geven. U leest hoe een en ander tot een goed einde te brengen.

 

PRAKTIJK: Upgrade van de verlichting van de Piko NMBS 2813

De ‘echte’ locomotieven van de NMBS reeks 28 hebben naast de gewone witte frontseinen ook twee grootlichten met halogeen lampen met een groot straalvermogen. De machinist kan vanuit de cabine met een schakelaar kiezen tussen normaal- en grootlicht. Mits enkele kleine aanpassingen kan ook de Piko reeks 28 hiermee uitgerust worden. Hoe u tewerk dient te gaan wordt haarfijn uitgelegd.

 

BAAN: Corris 1930, Welsh smalspoor op zijn best

In België en Nederland is het redelijk makkelijk en overzichtelijk om in niet al te veel weekenden alle museumspoorwegen te bezoeken. In Engeland is dat toch andere koek. Het land is veel groter dan je je kunt voorstellen en verspreid vind je ongelooflijk veel mini-museumspoorwegen, die soms maar een paar honderd meter afleggen. Gelukkig zijn er kundige modelbouwers die ons attent maken op de schoonheid van oude en onbekende spoorwegen. Rod Allcock bouwde samen met Geoff Broadhurst ‘Corris’ voornamelijk voor zichzelf, maar is in Engeland op verschillende exposities te vinden om deze prachtige modelbaan met het geïnteresseerde publiek te delen. We stellen u deze modelspoorweg in primeur voor.

 

PRAKTIJK: Zelfbouw van palletten met hun belading in de grotere schalen

Om een snelle behandeling van goederen mogelijk te maken worden de meeste stukgoederen die verhandeld worden gestapeld op palletten. Palletten zijn niet meer uit het dagelijks vervoerbedrijf weg te denken. Ook op onze modelbaan dienen paletten dan ook aanwezig te zijn. De eenvoudigste en tevens goedkoopste oplossing is deze zelf te bouwen. Ook een lading kunnen we zelf maken. Hoe een en ander in praktijk in de grotere schalen in zijn werk gaat toont MSM-medewerker Patrick Dalemans.

 

En verder:

Reportage: Euromodelbouw 2012

Praktijk: Omnummeren Piko 2813

Praktijk: Vuistregels voor een sporenplan: deel 2

Praktijk: A-typische stootblokken

Minibaantje: Mijn Mijn

Reportage: Minibaantjeswedstrijd 2012

Reportage: Jocadis

Reportage: Märklin dagen

Reportage: Nederlandse modelsmalspoordagen