Vorige nummers

MSM 109

December 2011 - nr. 109

 

TEST: Artitec 3700

In oktober heeft Artitec het grootste deel van de modellen uitgeleverd van de bekendste Nederlandse stoomlocomotief de serie SS 685-799 of zo u wilt de bogie-sneltreinlocomotief serie 3700 zoals ze in het boek ’De Locomotief’ Van Harterink & Mook uit 1925 wordt genoemd. Door haar veel grotere vermogen dan de tot dan toe in Nederland rijdende stoomlocomotieven kreeg de loc al snel de bijnaam Jumbo. Met de komst van deze locomotief in H0 gaat menige wens in vervulling. Wij hebben een aantal Jumbo’s geleend om voor u te bekijken en op de foto te zetten.

 

TEST: de NMBS stoomlocomotief 25.002 van Roco

Met het verschijnen van het type 25 brengt Roco een imposante loc voor de Belgische markt. Uiteraard gaat dit om een oorspronkelijk Duits ontwerp, doch dit type heeft toch wel een echt Belgisch tintje, niet in het minst omdat deze machine in één van onze eigenste locomotieffabrieken is gebouwd. We belichten de historiek van de ‘echte’ 25.002 waarna we ons buigen over zijn kleine broer op schaal 1/87ste.

 

BAAN: Langs het tuinpad van mijn vader

Toen de jongens van NEB in 2007 voor het eerst aan de koffie zaten, hadden ze niet veel meer dan een idee dat ze een lokaalspoorbaan met smalspoor wilden bouwen zoals die aan het begin van de vorige eeuw veelvuldig in Nederland te vinden waren, en dat ze wilden rijden met ‘Backertjes’ zoals de rechthoekige locomotieven gebouwd door de firma Backer & Rueb worden aangeduid. Een mooie inspiratiebron werd gevonden in het boek ‘Van Stoomtram tot DVM’ en daarmee vormde zich al snel het idee om een lokaalspoorweg te bouwen naar Oost-Nederlands voorbeeld uit omstreeks 1910. Of dit inderdaad gelukt is kan u mee ontdekken.

 

BAAN: Morvallon, veel lol met een klein baantje

Dat ook dames best hun modelspoormannetje kunnen staan bewijst Anneke Boelens met het kleine Franse baantje Morvallon. Anneke is de echtgenote van Len De Vries, redacteur van Rail Magazine, en gaat vaak mee naar modelbouw tentoonstellingen. De treinen zullen haar worst wezen, maar wat ze wel leuk vindt zijn de miniatuurlandschappen. Op een avond vroeg ze zich hardop af hoe die landschappen gemaakt werden, haar echtgenoot leidde haar naar de zolder, pakte een plaat piepschuim, lijm, gips en groen strooisel en weidde haar in in de maakbare wereld die modelbouw heet. Met het haar kenmerkende enthousiasme beet ze zich vast in het maken van een miniatuurlandschap en een week of twee later was haar eerste diorama klaar. Daarna bouwde ze Morvallon, in woord en beeld te volgen.

 

PRAKTIJK: Het bouwen van een gemetselde brug

Het bouwen van een gemetselde brug naar het voorbeeld van een bestaande constructie met eenvoudige middelen: zie hier een idee om de dalende koopkracht aan te pakken en tegelijkertijd een realistisch kunstwerk te maken. De creatieve modelspoorder met veel tijd en weinig materiaal komt hierbij aan zijn trekken.

 

PRAKTIJK: Vuistregels voor een sporenplan, deel 3

Om jaren probleemloos van je modelspoorweg te kunnen genieten dien je bij de aanleg een aantal regels te volgen. In dit derde deel van zijn vuistregels legt MSM-medewerker Gerard Tombroek haarfijn uit waarmee je bij het aanleggen van bogen en hellingen dient rekening te houden.

 

En verder:

Test: Fleischmann 93.006

Kortgetest: OS.KAR BB 475008

Minibaantje: Spurious Mine

Praktijk: Verbeteren van Fleischmann type 93

Reportage: Interview met fabrikanten – prijzenpolitiek in de modeltreinwereld

Reportage: Ramma en Expométrique 2011

Reportage: Minibaantjeswedstrijd 2012

Reportage: Eurospoor 2011