Vorige nummers

MSM 110

Januari 2012 - nr. 110

 

BAAN: Van Bad Eisbach naar Schneeberg

Geïnspireerd door het toeristisch skigebied in Hochsauerland en de omgeving van Winterberg hebben Martin Tolkemit en Erwin Hodes een modelspoorweg met een besneeuwd landschap gebouwd. Tijdens Eurospoor 2011 in de Utrechtse jaarbeurs konden we op uitnodiging van deze twee Duitse bouwers een fictieve reis maken van Eisbach via Lippetal-Wald naar Schneeberg. Het reisverslag door Gerard Tombroek leest U in dit nummer.

 

TEST: De GCI-rijtuigen van Goover Models

Recent werden door GooverModels de eerste exemplaren van de GCI-rijtuigen aan de vakhandel uitgeleverd. Eindelijk is er een kant-en-klaar model van dit oer-Belgisch rijtuig in halfnul verkrijgbaar. Guy Holbrecht bekijkt eerst het grote voorbeeld en onderwerpt daarna de modellen aan een grondige test.

 

DIORAMA: Een tractieterrein voor de NS3700

In een week tijd knutselde Herbert Tomeson van Artitec een diorama van een tractieterrein in elkaar om de nieuw verschenen NS stoomlocomotieven serie 3700 een eigen huis te bieden. Vanzelfsprekend heeft Herbert bij het bouwen veelvuldig gebruikgemaakt van de modellen en materialen die in zijn firma voorhanden zijn. Modellen en materialen, die in de handel zijn of komen, dus wat let u om zelf zo’n diorama, al of niet als onderdeel van uw modelspoorweg, te bouwen.

 

PRAKTIJK: Een locloods naar Duits voorbeeld in spoor 1

Kant-en-klare gebouwen in schaal 1 nemen een flinke hap uit het beschikbare modelspoorbudget. Zelfbouw is dus het alternatief om alles best betaalbaar te houden. Bovendien kunt u zo de gebouwen aanpassen aan de plaats waarover u beschikt. Voor een kleine modulaire spoor 1 baan waren we op zoek naar bescheiden locloods met één spoor. Patrick Dalemans zocht en vond een geschikt voorbeeld dat hem inspireerde, de bouw van de locloods kan u stap voor stap volgen.

 

PRAKTIJK: Van tweerail naar drierail

Van tweerail naar drierail is in het digitale tijdperk niet hetzelfde als van gelijkstroom naar wisselstroom! Wisselstroommotoren of ‘allstroommotoren’ zijn niet meer van deze tijd. Ook in de huidige drierail (Märklin) locomotieven zitten gelijkstroommotoren. Frans Hooyberghs bouwt stap voor stap een analoge tweerail locomotief om naar een digitale drierail loc.

 

TREINSAMENSTELLING: De I5 rijtuigen van de NMBS

Samen met de I4 rijtuigen werd enige tijd geleden door Heris ook het I5 couchetterijtuig van de NMBS in H0 uitgebracht. De geschiedenis en inzet van de I4 rijtuigen werd uitvoering besproken in MSM105, thans neemt onze medewerker Bertrand Montjobacques de I5 rijtuigen onder de loep.

 

Test: Dubbelset reeks 59 van Märklin

Praktijk: Montagebok voor modulebakken

Praktijk: Verfraaien Piko Beneluxstel

Praktijk: Upgrade GCI-rijtuigen

Praktijk: Kasseien inkrassen

De lezer aan het woord: Een vervallen stoomloc op 1/35

Verkiezing model van het jaar

Reportage: Expo Walferdange

Reportage: Bijeenkomst 0-forum

Inhoudsopgave 2011