Vorige nummers

MSM 111

Februari 2012 - nr. 111

 

TEST: NMBS type 53 van Treinshop Olaerts

Met het type 53 brengt Treinshop Olaerts de eerste typisch Belgische rangeer stoomlocomotief uit. Het is een tijdje wachten geweest, doch het geduld van de modelspoorder wordt beloond. De eerste exemplaren zijn inmiddels aangekomen, wij testen de 53085. Of deze locomotief de hoog gespannen verwachtingen inlost vertellen we u graag.

 

BAAN: Modulebaan De Kempen

Voor hun nieuwe modelspoorweg kozen de mannen van de ModelSPoorGroep Valkenswaard opnieuw voor bekend terrein, namelijk de grensstreek tussen Nederland en België, en meer specifiek het gebied zuidoost Brabant. De modelspoorweg is gesitueerd rond de jaren 50 en 60 van vorige eeuw, de baan blinkt werkelijk uit door de fraaie zelfgemaakte gebouwen. Dat er ook nog Belgische diesels op rijden is een extra. Ontdek 'De Kempen' in dit nummer.

 

PRAKTIJK: Imiteren van hout met olieverf

Het imiteren van gevernist hout met olieverf is simpel en kan niet fout gaan. Je moet alleen weten hoe te werk te gaan. Sven van der Hart legt het haarfijn uit zodat ook een beginner gevernist hout kan imiteren.

 


 

DIORAMA: De spoormannenbuurt van Damyville

Eén van de vele pareltjes die te ontdekken was op de expo RAMMA in Sedan is het sfeervolle diorama “la cité cheminote de Damyville” van de jonge Franse modelbouwer Daniël Cabane. De bouwer stelt graag zijn diorama voor aan de lezers van Modelspoormagazine. Het gebeuren speelt zich af in een denkbeeldig stadje dat alles in ons spoorenthousiasme beheerst: Damyville-en-Caux. Geniet mee van de schitterende fotoreportage.

 

PRAKTIJK: Zoektocht naar vuil

Bij het plannen, bouwen en aanleggen van onze modelspoorweg streven wij naar een zo realistisch mogelijk eindresultaat. We willen de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. En die werkelijkheid vertoont sporen van verwering, van veroudering. Het gevoel dat u buiten opdoet moet u ook kunnen beleven bij uw modelbaan. Dit is de reden dat we op zoek gaan naar het vuil, om onze modelbaan er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. In een eerste aflevering leest u een aantal beschouwingen, geïllustreerd met vele foto’s.

 

TREINSAMENSTELLINGEN: De I10 rijtuigen van de NMBS

De I10 rijtuigen zijn ontworpen voor het internationale verkeer op korte afstand. De rijtuigen met airco werden ook gebruikt voor verre bestemmingen, in latere jaren worden de I10’en tevens ingezet voor het binnenlands verkeer. Aan de hand van een aantal foto’s geven we een dertiental typische treinsamenstellingen. Deze beelden geven een mooie impressie van de universele inzetbaarheid van de I10 rijtuigen over een tijdspanne van bijna 25 jaar.

 

Verder: 

Test: I10 rijtuigen van Heris

Test: NS kolenbakwagens van Artitec

Praktijk: Verzonken huisjes

Reportage: N-schaal conventie

Reportage: Nederlandse Modelspoordagen

Reportage: Warley 2011

Praktijk: Houten laadvloer voor goederenwagens

Test: Rollenbank Marion Zeller

Recensies

Beurstip Rail 2012

Beurstip OnTraXS!