Vorige nummers

MSM 112

Maart 2012 - nr. 112

 

Baan: Thanasse, Belgisch schaal 0

Deze 22m lange modulebaan in schaal 0 (1/43) is de evocatie van een fictieve spoorlijn uit de 50-er jaren, gelegen in de Thiérace, het zuidelijk deel van de provincies Henegouwen en Namen, met aansluiting op het Franse spoornet. Het rechtergedeelte van deze baan is het station van ‘Cabusart’ (zie MSM 52), het linker gedeelte de spoorlijn met de aansluitingen naar de plaatselijke industrieën, de brouwerij ‘Degauquier’ en de houtzagerij ’Gilson Frères’. Alle scenery en gebouwen werden door de leden van MSA Oostkamp vzw (B), meestal naar bestaande voorbeelden, zelf gebouwd.

 

Reportage: Nürnberg 2012

De 63ste editie van de Nurnberger Spielwaren Messe zit er weer op. Met 77.500 bezoekers was de opkomst enkele duizenden minder dan vorig jaar, doch de organisatoren zijn best tevreden. Onze ploeg bezocht alle modelspoorstanden in hal 4A en brengt u het meest uitgebreide verslag ooit, met niet enkel aandacht voor de Belgische en Nederlandse nieuwigheden.

 

Test: Stoomlocomotief type 5 van Treinshop Olaerts

Het gamma messing stoomlocomotieven van Treinshop Olaerts werd onlangs uitgebreid met een imposante loc van het type 5 van de NMBS, ooit de zwaarste ‘Mikado’ van de NMBS. Messing locomotieven zijn dure vogels, dat hoeft geen betoog. Met een verkoopprijs van rond de € 1500 is het type 5 allicht geen spek voor ieders bek en kan de modale modelspoorverzamelaar enkel dromen van dergelijke machine. Guido Olaerts stelde ons een exemplaar ter beschikking voor een test.

 

Baan: Gasselte, een stationnetje in Noordoost Drenthe

Na hun deelname met hun modelspoorwegen ‘Station Rolde’ en ‘Eexterhalte’ (MSM 75) aan verschillende exposities vonden Theo Maris en Fokko Feenstra dat zij toe waren aan een nieuw project. Bijna als vanzelfsprekend gingen zij op de al ingeslagen weg verder en kozen ze voor Gasselte, een volgend station aan de voormalige spoorlijn Assen-Gasselternijveen-Stadskanaal om in model na te bouwen. Na ruim twee jaar gestaag bouwen treden zij voor het eerst met Gasselte naar buiten tijdens On traXS! van 2 tot en met 4 maart 2012 in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Graag laten we de bouwers aan het woord over hun nieuwste project.

 

Praktijk: Vuistregels voor een modelspoorweg deel 4: ontwerpen van het landschap

Bent u begonnen met het ontwerpen van een sporenplan en is uw volgende stap het invullen van de scenery, of bent u iemand die al bij het ontwerpen van het sporenplan rekening houdt met het landschap en de invulling daarvan?

In deze vierde aflevering van vuistregels voor het sporenplan hebben we weer enkele tips op een rijtje gezet die kunnen bijdragen aan een zo werkelijkheidsgetrouwe – en in dit geval ook zo natuurgetrouwe – modelspoorweg.

 

Verder: 

Praktijk: Een kleine hoeve uit lasergesneden karton

Praktijk: Een vervallen goederenwagen

Historie: NS Hondekop van Trix Express uit 1962

Reportage: Verkiezing model van het jaar

Reportage: Nieuw en tweedehands op ebay in 2011

Reportage: Een weekend vol Z in Zell

Reportage: Industrieel smalspoor Museum

Agenda en seintjes