Vorige nummers

MSM 113

April 2012 - nr. 113

 

Test: Het Benelux stuurstandrijtuig Bs van LS Models

De geschiedenis van de Beneluxtreinen begint in 1957 met het inzetten van de Hondekoppen op de verbinding Brussel - Amsterdam. In 1974 kregen deze treinstellen versterking van acht donkerblauwe trek-duw combinaties getrokken door een NMBS reeks 25.5. In 1987 werden deze treinen vervangen door Nederlandse ICR rijtuigen en een Belgische reeks 11. Deze rijtuigen werden reeds in 2008 uitgebracht, ook de locomotief reeks 11 is reeds geruime tijd uit(verkocht). Het was dus wachten op het ICRstuurstandrijtuig om de Benelux-stam te vervolledigen.

 

Baan: Margaaz, de Rhätische Bahn in model

Jan Nickmans, bekend van de PAJ-modelspoorgroep, stelt u zijn Zwitserse modelspoorweg “Margaaz” voor. Jan heeft met deze baan deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De modelspoorweg is inmiddels uit het tentoonstellingscircuit verdwenen, tijd voor een terugblik op een fraai smalspoorproject.

 

Baan: Littoville, een Oe baan van de Club Littorail 76

Toen Fleischmann op de markt kwam met zijn ‘Magic Train’ kregen de leden van de club Littorail 76 uit Dieppe (Frankrijk) zin om een baan te maken in spoor 0 met smalspoor. De modellen zijn op 1/45e en rijden op 16,5mm spoorwijdte, en dit soort sporen is dan weer zeer voordelig te koop bij Peco. Deze schaal, 0e, heeft een groot voordeel: men kan probleemloos onderstellen gebruiken van H0 modellen, en op deze schaal is het zelf bouwen van locomotieven en wagens vrij gemakkelijk.

 

Praktijk: Vuistregels voor een modelspoorweg deel 5: de voor- en achtergrond

In aflevering 4 van deze serie hebben we stilgestaan bij het landschap. Een heel belangrijk aspect is daarbij nog maar zijdelings aan de orde geweest. De achtergrond. Alle in onze vorige afleveringen opgesomde vuistregels hebben eigenlijk geen zin als een achtergrond ontbreekt. Met het plakken van een fotoachtergrond of een zacht blauw geschilderde muur bent u op de goede weg, maar aan een goede achtergrond en de overgang ernaartoe stellen we meer eisen. Waar u allemaal moet opletten wordt haarfijn uit de doeken gedaan.

 

Praktijk: Emmanuel Noauillier: kleine stookolietanks

Na enkele maanden afwezigheid is meester-modelbouwer Emmanuel Nouaillier weer helemaal terug. Emmanuel gidst u verder met praktische werkjes voor het verbeteren, bouwen en verweren van kleine modelletjes van stookolietanks. We starten met een modelletje uit de handel en voorzien dit van een aantal extra verfijningen, vervolgens bouwen we een vrij geïnspireerd modelletje.

 

Praktijk: Zelfbouw van rollend materieel voor ‘La Baraque’ in Sn

In MSM 105 en 107 kon u kennismaken met de eigenzinnige modelspoorweg op schaal 1/64ste ‘La Baraque’ van Hans Louvet. In dit derde en laatste deel gaat Hans dieper in op de zelfbouw van het rollend materieel. Om zijn modelbaan klaar te hebben tegen OntraXS 2011 stond Hans onder grote tijdsdruk, en restte weinig tijd voor de bouw van het rollend materieel. Dit voldeed uiteindelijk niet helemaal, dus toog Hans aan het werk en bouwde nieuwe rijtuigen en goederenwagens.

 

Verder: 

Test: Tms roldakwagen van Roco

Praktijk: Een overweg met bewegende slagbomen

  >> filmpje (Opgelet! 76 Mb!)

Baan: Halte Weijerweg, een museumbedrijfje in H0e

Treinsamenstelling: Het WLAB-30 slaaprijtuig

Praktijk: Zelfbouw NMBS bloembak in H0

Praktijk: Digirails verlichtingsset voor Roco reeks 62

Reportage: Rail 2012

Praktijk: Bouw van een Jocadis kit van een NMBS reeks 72

Recensies

Agenda en seintjes