Vorige nummers

MSM 114

Mei 2012 - nr. 114

 

TEST: I2 rijtuigen van LS Models

Als gevolg van de vernietiging van een groot deel van het Belgische wagenpark tijdens de tweede wereldoorlog had de NMBS een tekort aan internationale rijtuigen. Daarom bestelde de NMBS bij Ragheno een nieuwe reeks rijtuigen die in 1951 geleverd werden. Zij kregen de aanduiding I2. Deze rijtuigen staan al geruime tijd op het verlanglijstje van veel modelliefhebbers. LS Models is twee jaar geleden gestart met de ontwikkeling van het model in HO. Wij zijn dan ook verheugd ze nu als eerste aan het lezerspubliek van Modelspoormagazine te kunnen voorstellen.

 

 

BAAN: Moha/Sans Nom, een Belgische tijdperk V modelspoorweg

Het grote aanbod aan hedendaags rollend materieel doet vermoeden dat er flink wat belangstelling bestaat voor wat er nu op de sporen rijdt. In de beslotenheid van de eigen zolder of kelder bouwen heel wat modelspoorliefhebbers wellicht aan een Belgische modelbaan naar hedendaags voorbeeld, tijdperk V dus. In het tentoonstellingscircuit echter komen we zo een moderne geëlektrificeerde spoorweg zelden tegen. Maar ze bestaan beslist, getuige hiervan deze reportage van de modelspoorweg tijdperk IV/V van Jean-Claude Menchior.

 

 

PRAKTIJK: Zelf schilderen van de achtergrond voor de modelbaan

Zelf een mooie achtergrond schilderen schrikt veel modelspoorders af. Nochtans is de praktijk vrij eenvoudig. Met een gezonde dosis motivatie is veel mogelijk. Na het lezen van dit artikel zal je merken dat achtergrond schilderen binnen ieders mogelijkheden valt. Peter Van Gestel legt uit hoe het moet.

 

 

TREINSAMENSTELLING: Samenstellingen met I2 rijtuigen

Voor de liefhebbers van internationale treinsamenstellingen is onze specialist Bertrand Montjobacques het archief ingedoken en heeft 10 samenstelling opgediept waarin één of meerdere I2 rijtuigen ingezet werden. Het gaat hier vaak om een bonte samenstelling internationale rijtuigen van diverse spoorwegmaatschappijen die met de komst van de I2 rijtuigen van LS Models, en inzonderheid het buffetrijtuig nu in model na te bootsen zijn.

 

 

PRAKTIJK: Metaalbewerking in modelbouw: galvaniseren

De titel klinkt nogal zwaar, maar eigenlijk gaat het om een relatief eenvoudige methode om een laagje metaal aan te brengen op een voorwerp. Bij wijze van voorbeeld gebruiken we het om een ‘koperen’ standbeeld te maken. Daarbovenop is het een manier om met het afval van het etsprocédé nog iets nuttigs te doen… Galvaniseren klinkt leuk, maar wat is het, en hoe doe je dit eenvoudig, en wat hebben we er aan? 

 

 

REPORTAGE: On TraXS! 2012 Een buitengewone modelspoortentoonstelling

Het waren weer drukke dagen in Het Spoorwegmuseum aan de Maliebaan in Utrecht tijdens On traXS! in het eerste weekend van maart 2012. De organisatoren Henk van de Kolk, Marty van Beek, Paul de Groot en de mensen van het museum hadden weer voor de nodige kleine pareltjes tussen de grote treinen gezorgd zoals zij het zelf op de site van Het Spoorwegmuseum aankondigden. Wij waren erbij om ze te bewonderen, en brengen een beknopt verslag.

 

Verder: 

Praktijk: Bouw van spoor met bi-bloc dwarsliggers

Minibaantje: Irgendwo

Praktijk: Van Gras-Master tot struikmaster

Praktijk: Kleine olietanks, deel 2

Praktijk: Bouw van de OCEM 19 van Damofer

Praktijk: Het typisch kerkje tijdens onze vakantie

Reportage: Febelrail verkiezing model van het jaar