Vorige nummers

MSM 115

Juni 2012 - nr. 115

 

TEST: Märklin reeks 28

Met de Märklin NMBS reeks 28 heeft de wisselstroomrijder nu een alternatief voor de eerder uitgebrachte Piko reeks 28. Gelukkig koos Märklin voor een ander bedrijfsnummer dan Piko, namelijk de 2803, één van de drie machines waarbij het nummer op het front rechts staat in plaats van in het midden. Wij vertellen wat onze bevindingen zijn van dit budgetvriendelijk model.

 

BAAN: Tongeren station: een momentopname

Na de bouw van de Bilzen baan (zie modelspoor magazine nr 85) wou Rudi Nelissen een volgende etappe van de lijn 34 Hasselt – Luik nabouwen. Hierbij kwam station Tongeren in het vizier. Echter het huidige station van Tongeren is niet zo fraai om uit te werken. Het oude station, gebouwd in de 19de eeuw, behoorde tot een van de mooiste stations van België en dus werd er al snel overwogen om de nieuwe module te bouwen, gesitueerd in de periode van het oude station. Tijdens het nodige opzoekwerk kwam plotseling een foto van het bombardement van 10 mei 1940 boven water. Het idee van een ‘aparte’ modulebaan was geboren. Hoe Rudi deze momentopname in model heeft weten te vertalen kan u in dit nummer ontdekken.

 

DIORAMA: Marleen 1944

‘Marleen 1944’ is een diorama op schaal 1/87 gebouwd door Raül Valls, hoofdredacteur van het Spaanse modelspoortijdschrift ‘Mastren’. Onderwerp is een denkbeeldige scheepswerf in het Derde Rijk aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Raül Valls haalde zijn inspiratie bij een diorama op 1/32 dat gebouwd werd voor Andrea Miniatures, een Spaanse fabrikant van miniatuurfiguren. Raül hernam het thema van het droogdok met de duikboot, maar voegde er wel een meer spoors gegeven aan toe in de vorm van een verhoogde spoordijk, een werkplaats en een aantal sporen langsheen de kade. Bovendien maakte hij veelvuldig gebruik van allerhande toebehoren uit de modelspoorbranche, voldoende om dit militaire diorama in MSM te belichten. Wij doen dit stap voor stap, aan de hand van een aantal foto’s.

 

BAAN: Hospital Gates, een verrassend thema

Tijdens de laatste Modelspoorexpo in Blankenberge toonde de East Riding Fine Scale Group uit Hull hun ScaleSeven modelspoorweg Hospital Gates. Zoals de naam zegt, een spoorlijn naar een ziekenhuis. Hospital Gates is een vrije interpretatie van de Whittingham Hospital Railway tijdens de laatste oorlogsjaren 1944-1945 toen het hospitaal als tijdelijk ziekenhuis fungeerde voor de gewonden van D-Day.

 

PRAKTIJK: Auhagen gebouwen in baksteen verfraaien

Reeds enkele jaren is Auhagen een vernieuwende rol aan het spelen in het modelspoorwereldje. Het vroegere Oost-Duitse merk, gesticht door August Hagen, haalt zijn achterstand ten opzichte van de West-Duitse merken gestaag in en ontwikkelt een indrukwekkend gamma aan gebouwen in baksteen. En daarvan gaan we er enkele bestuderen die dan de basis gaan vormen voor Belgisch geïnspireerde modellen. Arnaud Verlaeken aan het werk.

 

REPORTAGE: Intermodellbau 2012, Europa’s grootste modelbouwbeurs

De grootste modelbouwbeurs in Europa is nog altijd Intermodellbau in de Westfalenhallen van Dortmund, dat dit jaar plaatsvond van 18 tot 22 april. Twee enorme hallen waren traditiegetrouw ingeruimd voor modelspoorwegen en zeer veel commerciële deelnemers. Dit jaar presenteerden verenigingen en individuele bouwers bij elkaar 35 modelspoorwegen. Reden genoeg om de reis naar het Ruhrgebied te ondernemen dachten we zo.

 

Verder: 

Baan: Rowland’s Castle

Diorama: Cherbourg augustus 1944

Diorama: Militaire diorama’s inspirerende voorbeelden voor de modelspoorweg

Praktijk: Een baanruimer voor de NMBS reeks 27

Praktijk: zelf leisteen maken van gips

Praktijk: een afdakje voor olievaten op schaal 1/32

Praktijk: zoektocht naar vuil, deel 2

Praktijk: Z spoor: gemakkelijk digitaal