Vorige nummers

MSM 116

Juli/augustus 2012 - nr. 116

 

Test: De M6 rijtuigen van LS Models

In 2006 kondigde LS Models het initiatief aan om de M6-rijtuigen in H0 te produceren. Intussen zijn we zes jaar later en heeft ook ClassiX haar versie uitgebracht. LS Models biedt momenteel drie sets aan waarmee alle hedendaagse combinaties mogelijk zijn, inclusief het stuurstandrijtuig. Tijd dus om de rijtuigen van LS Models onder de loep te nemen.

 

Baan: De modulebaan van MSCM De Pijl

Ongeveer 20 jaar geleden is MSCM De Pijl gestart met een modulebaan in H0. Om een afwisselend landschap mogelijk te maken werd lijn 42 van de NMBS als thema gekozen. Deze spoorlijn loopt vanaf Luik in de richting van Luxemburg over Trois-Ponts en Vielsalm. Via het grensstation Gouvy gaat het verder naar Luxemburg. In het noorden grenst de spoorlijn aan de Hoge Venen en in het oosten heb je de uitlopers van de Duitse Eifel. Ze kronkelt door een zeer gevarieerd landschap en volgt de bedding van twee riviertjes, de Salm en de Amblève. Eén van de hoogtepunten van deze baan is het grote natuurstenen viaduct. Ga mee op tocht door de Ardennen en zie hoe de brug in model gebouwd is.

 

Baan: Selçuk, een unieke Turkse modelspoorweg in H0

In de jaren 80 was Turkije een populaire bestemming bij spoorwegliefhebbers, je kon er immers nog volop stoomtractie vinden en fotograferen, en dat bij steeds goed weer. Maar dat er voorbij de Bosporus ook modelspoorders waren was lang onbekend. Tot dit voorjaar, toen Abdurrahman Ustas met zijn modelspoorweg ‘Selçuk’ furore maakte op On traXS! en Intermodellbau. Diegenen die ‘Selçuk’ in Utrecht of Dortmund gemist hebben kunnen nu kennis maken met dit uniek project.

 

Praktijk: Een goederenloods met elementen van Auhagen

In dit tweede gedeelte van onze studie over de inspirerende ‘baksteenproducten’ van het merk Auhagen, geeft Arnaud Verlaeken een kort overzicht van de nieuwe modulaire elementen, om zich vervolgens te concentreren op de realisatie van een belangrijk gebouw dat destijds alomtegenwoordig was in het spoorweglandschap, meer bepaald de goederenloods. 

 

Praktijk: Een betonnen onderdoorgang in de spoorberm

Vaak liggen op modelspoorwegen de sporen tegen de achtergrond aan op een verhoogde berm. Ook al zijn deze bermen helemaal begroeid, toch worden ze gauw eentonig. In een landelijke omgeving zorgt een onderdoorgang voor een weg of een waterloop voor de nodige afwisseling. Met enkele afgegoten gipsvormen en wat verf is zo een realistisch ogende onderdoorgang gemakkelijk te maken. Volg de stap voor stap beschrijving.

 

Verder: 

 

Baan: Raamsdonk

Baan: Pacific Fruit Company

Baan: St.Bernina

Baan: Mausgesees

Test: Stalen D van Artitec

Test: NMBS type 1215 stortwagen van Roco

Test: Plasser & Theurer onderstopmachine van Viessmann

Praktijk: Karren van Artitec op de wijze van Emmanuel Nouaillier

Praktijk: Muren en straten van houtlijm

Praktijk: Zelf bouwen van een schotelantenne

Reportage: Minibaantjeswedstrijd, een stand van zaken