Vorige nummers

MSM 117

September 2012 - nr. 117

 

BAAN: Zo was het Ruhrgebied

Bij het Ruhrgebied denken de meeste mensen aan zware vervuilende industrie en steenkool. De afgelopen jaren heeft de regio evenwel een ware gedaanteverwisseling ondergaan, en is deze veranderd van een grauw industriegebied tot een moderne en hippe cultuurmetropool. In 2010 werd de stad Essen en de gehele Ruhrmetropool uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Dit was voor Wolfgang Langmesser, geboren en getogen Essenaar, de aanleiding om een modelspoorweg te bouwen met het Ruhrgebied als voorbeeld, maar dan wel het ‘echte’ Ruhrgebied zoals hij het als kind heeft beleefd. Ga mee terug in de tijd.

 

BAAN: Een hoogovencomplex in Wallonië

Een aantal leden van de Modelbaan Vereniging Zuid-Limburg uit Sittard is zeer geïnteresseerd in de Belgische spoorwegen en, wat goederenmaterieel betreft, in alles wat met de staalindustrie te maken heeft. Zij waren de drijvende kracht achter het hoogovenproject. In dit geval geen Corus IJmuiden met uitgebreide emplacementen, maar een kleine ouderwetse staalfabriek, zoals die in Wallonië en Elzas Lotharingen tot in de jaren zeventig nog veel voorkwamen. Ontdek het hoogovencomplex.

 

PRAKTIJK: Lekker vies, een bagagewagen met stofjas

Weatheren of verouderen is iets wat we allemaal wel eens willen proberen, maar het ontbreekt vaak aan lef om hiervoor een nieuw model te gebruiken. In dit artikel laten we enkele technieken de revue passeren om uw model nog realistischer te maken en vooral om mensen te motiveren eens zelf kennis te maken met de verschillende mogelijkheden. In het voorbeeld wordt uitgegaan van de nieuwe Stalen D bagagewagen van Artitec. Wie de raadgevingen volgt zal ongetwijfeld een verrassend resultaat bekomen.

 

PRAKTIJK: Bouw van een Belgische zandvulinstallatie voor stoomlocomotieven in H0

Wie graag soldeert en met messing werkt vindt zijn gading in de nieuwe kit van pb messingmodelbouw. Deze kit kadert in een groter project van een verzorgingsdepot voor stoomlocomotieven met onder meer een grote bekolingsinstallatie maar kan perfect aangepast worden naar de individuele behoeften. Hoe te werk gaan leest u nu.

 

PRAKTIJK: Nijverheidsstraat: 1ste tafereel: het gebouw ‘Bois-Charbon’

Zebulon Decor heeft een aantal nieuwigheden voorgesteld en Emmanuel Nouiallier heeft daarvan gebruik gemaakt om een nieuw project op te starten in de vorm van een straatje of steeg, dat we de Nijverheidsstraat noemen. Hierin sluiten we een soort huwelijk van diverse gevels die zo het straatbeeld gaan vormen van een bedrijvig stukje wijk. In tegenstelling tot vorige werkjes waarbij zowat alles in integrale zelfbouw ontstond gaan we nu net zoveel mogelijk in de handel verkrijgbare onderdelen gebruiken die we echter wel steeds een persoonlijke noot meegeven. 

 

Verder: 

 

Baan: Cuvellette, een kolenmijn in Frans-Lotharingen

Praktijk: Een spuitcabine voor modelbouw

Praktijk: Een boom opzetten met Joefix

Praktijk: DC-car: digitaal bestuurde modelauto’s

Reportage: 3 generaties modelspoorders

Reportage: 15 jaar Het Spoor

Reportage: Trein 297 Maastricht-Genova

Reportage: De oude steenoven

Reportage: Een sleep voor de sloop

Reportage: Mitropa

Reportage: Smalspoormodelbouwdagen

Diorama: Oakwood Furnaces