Vorige nummers

MSM 119

November 2012 - nr. 119

 

RAILTEST: LS Models NMBS reeks 18

We hebben er een tijdje moeten op wachten, op het eerste model van de ‘nieuwe’ reeks 18 van de NMBS. Maar dit wachten wordt beloond. LS Models brengt tegelijk drie nummervarianten uit. De 1801 is als eerste aan de beurt. Het is een budgetvriendelijk model met beperkte lichtfuncties. Dit model is bestemd voor het personeel van de NMBS die hierop vooraf konden intekenen. De 1801 is de loc die door Siemens uitvoerig is getest op de ring van Velim in Tsjechië. Het is deze loc die samen met de 1803 op 6 juli 2011 de eerste commerciële ritten reed tussen Oostende en Eupen. De 1860 en de 1802 zijn de twee volgende nummers die in tegenstelling met de 1801 in de reguliere handel te koop zijn.

 

BAAN: Kautenbach, twee jaar later

In Modelspoormagazine 91, het maartnummer van 2010, beschreven we de Luxemburgse modelspoorweg Kautenbach van Wim Wijnhoud. In hetzelfde jaar heeft Kautenbach deelgenomen aan de 5e grote modelspoor Expo in Mechelen, en werd door de lezers van Modelspoormagazine uitgeroepen tot mooiste modelspoorweg van 2010. Geen wonder dat Wim door diverse organisatoren werd uitgenodigd om ook hun show op te luisteren waaronder On traXS! in maart jongstleden. Speciaal voor die gelegenheid heeft Wim zijn baan flink uitgebreid. Hoe deze aanvulling er uit ziet kan u mee ontdekken.

 

PRAKTIJK: Een authentieke Belgische goederenloods in H0

Het assortiment gebouwen in styreen met messing onderdelen van PB Messingmodelbouw wordt verder uitgebreid met een heuse Belgische goederenloods naar het voorbeeld van de goederenloods van Aywaille. Dit type komt vrij algemeen voor zodat deze ruim kan toegepast worden in onze modelbouwwereld. Wij bouwden een pre-productie exemplaar.

 

BAAN: Gennep, een historische modelspoorweg met werkplaatsen

De leden van de vereniging MaasBuurtSpoor gingen ver terug in de tijd en bouwden na veel recherchewerk een unieke modelspoorweg rond het vroegere station en emplacement van Gennep in noord-Limburg. Het station lag aan de beroemde spoorwegverbinding van Londen naar Berlijn en Sint Petersburg. Gennep is een modelspoorweg waarbij de spoorwegsfeer en de geschiedenis uit de jaren 30 van de vorige eeuw in Nederland kan worden opgesnoven. Reis mee terug in de tijd.

 

REPORTAGE: Op bezoek bij Langmesser-Modellwelt

MSM-medewerker Gerard Tombroek rapporteert over zijn bezoek aan Langmesser-Modellwelt, en het seminarie dat hij bij Connie en Wolfgang Langmesser heeft gevolgd.

 

Verder: 

 

Diorama: Ergens in Frankrijk

Test: NS diesel 2 van Artitec

Praktijk: Een oude tram uit Mallorca

Praktijk: Fries en decor, een stukje theater in model

Praktijk: Blijven plakken, een overzicht van lijmen

Praktijk: Een ‘budget weide’, deel 2

Reportage: Smalspoormodelbouwdagen 2012

Reportage: Recensies