Vorige nummers

MSM 121

Januari 2013 - nr. 121

 

TEST: NMBS Type 29 in H0 van Treinshop Olaerts

Met enige maanden vertraging zijn net op tijd voor de feestperiode de H0-modellen van het NMBS type 29 bij Treinshop Olaerts aangekomen. Tijd dus voor een eerste kennismaking, we kregen van Guido Olaerts een digitaal model met sound van de 29.013 ter beschikking voor een test.

 

BAAN: La dernière minute

La dernière minute is een speciaal voor deelnames aan tentoonstellingen gebouwde modelspoorweg, gesitueerd ergens in de Elzas. Aanvankelijk was het een initiatief van Tom Lahaye en een stel vrienden, maar gaandeweg haakten deze af en bleef Tom alleen over. Maar dat hij best zijn mannetje kan staan bewees hij met de afwerking en presentatie van deze leuke expo-baan. En voyage.

 

MINIBAANTJE: Depot van Val-Rikard

Rik Martens behaalde met zijn minibaantje ‘Depot Val-Rikard’ de eerste plaats in de derde minibaantjeswedstrijd georganiseerd door Modelspoormagazine; zowel de bezoekers als de vakjury kenden op de Modelspoorexpo aan Rik’s meesterwerk de meeste punten toe. Zoals gebruikelijk bij de reportages over de minibaantjes laten we de winnaar uitgebreid zelf aan het woord.

 

BAAN: Van Hohenzöblitz naar Altenroda

Vanaf dit nummer starten we met een nieuwe rubriek waarin we aandacht besteden aan modelspoorwegen die bij modelspoorders thuis, op zolder, in de kelder of in een aparte treinkamer zijn opgebouwd. De spits wordt afgebeten met de modelspoorweg ‘Van Hohenzöblitz naar Altenroda’ van Renaat Van Linden uit Deurne (Antwerpen). Kijk mee in zijn treinkamer.

 

PRAKTIJK: Geëmailleerde reclameborden

Kijk je naar foto's van steden en dorpen "van vroeger" dan zie je dat geëmailleerde reclameborden onmiskenbaar deel uitmaakten van het straatbeeld. Je vond ze op gevels van garages, winkels, zijgevels van woningen en zo meer. En toch vind je bijna niets op de modelbouwmarkt van deze zo typische decoratie-elementen. Dus toog MSM-medewerker Emmanuel Nouaillier zelf aan de slag om ze op hyperrealistische wijze in miniatuur na te bouwen.

 

PRAKTIJK: Bouw van de NMVB-stadstram van Leuven in H0m

Exclusief en op vraag van Het Spoor in Haasrode vervaardigde Ferivan een stadstram zoals deze heeft gereden in Leuven en Mechelen. Walter Moers toont de bouw van de kit.

 

REPORTAGE: IMA Keulen 2012

De Internationale Modellbahn Ausstellung, IMA, wordt eens in de twee jaar gehouden in het stijlvolle beurscentrum van Keulen. Van 22 tot en met 24 november 2012 was het weer zover. Zoals ook bij voorgaande edities werden gelijktijdig het Kölner Echtdapf-treffen en de Lego Fan-Welt gehouden. Een concept voor een dagje uit met het hele gezin. Onze interesse ging voornamelijk naar de modelspoorwegen in alle schaalverhoudingen.

 

TEST: De NMBS reeksen 18 en 19 in N

Hobbytrain heeft een model uitgeleverd van de nieuwe NMBS reeks 18. Eindelijk wordt de Belgische N-spoorder nog eens verblijdt met een nieuw model. We bekijken het model en gaan meteen aan de slag om het te verfraaien.

 

PRAKTIJK: Zelfbouw van een stootbok met stootboksein

Verdeeld over ons spoorwegnet moeten er zeker wel enkele duizenden stootbokken staan. Ons voorbeeld staat in het station van Mol. De stootbokken zullen wellicht onderling in bouw en afmetingen verschillen, dit artikel is eerder een beschrijving van een mogelijke oplossing voor de zelfbouw van een stootbok in H0.

 

PRAKTIJK: Zelfbouw van een (kamp) vuurtje

Het zijn de kleine details die een modelbaan tot leven brengen en het verheffen tot een waar kunstwerkje. Het eenvoudigste is naar de modelbouwwinkel te lopen om er wat (dure) scenery te kopen. Maar met wat gezonde verbeelding kunnen we zeer goede alternatieven vinden om dit op een goedkope manier op te lossen. Met led theelichtjes kunnen we een haardvuur, brandje of (kamp)vuurtje nabootsen. Ook kerstkaartjes met verlichting kunnen we eenvoudig ombouwen.

 

Verder: 

Index: Jaargang 2012

Recensies