Vorige nummers

MSM 122

Februari 2013 - nr. 122

 

TEST: Twee sets M2-rijtuigen met stuurstand van Märklin

Sinds 2000 heeft Märklin de Belgische M2 rijtuigen in haar programma. Geregeld worden deze rijtuigen opnieuw aangeboden. Eind 2012 was het de beurt aan twee interessante sets. De eerste bestaat uit vier groene M2 rijtuigen met stuurstand voor trekduw in combinatie met een elektrische locomotief. De tweede set bevat vier bordeaux rijtuigen met een stuurstandrijtuig voor dieseltractie. Daarom willen we stilstaan bij deze wagens die gedurende meer dan 50 jaar het beeld op onze sporen mee bepaald hebben.

 

BAAN: Roeselare haven in H0

In deze tweede aflevering in de nieuwe reeks ‘modelspoorwegen die het huis nooit verlaten' houden we halt in Roeselare Haven, de Belgische modelspoorweg in halfnul van Jan De Keyzer uit Mortsel. Deze modelspoorweg beeldt enerzijds een stuk van de industrie langsheen het kanaal Roeselare-Leie uit, maar ook een stukje stad met een reizigersstation en de brouwerij Rodenbach. Omdat de moderne fabrieksgebouwen de modeltreinen te veel zouden domineren verkoos Jan om zijn modelspoorweg te situeren in tijdperk III, zeg maar de jaren vijftig, begin zestig van vorige eeuw. Reis mee terug in de tijd.

 

MINIBAANTJE: Het station van Robbes

Luc Nussbaum behaalde met zijn minibaantje ‘Gare de Robbes – station van Robbes’ de tweede plaats op de derde minibaantjeswedstrijd georganiseerd door Modelspoormagazine. Luc charmeerde publiek en vakjury door de hoogst originele presentatie van zijn baantje. De Franse benaming van zijn minibaantje ‘Gare de Robbes’ is een fraaie woordspeling op de kleerkast (garderobe) waarin de man zijn minibaantje opbouwde. In de Nederlandse vertaling – station van Robbes – klinkt het minder speels, de presentatie is er niet minder om.

 

PRAKTIJK: Zo was het Ruhrgebied, deel 3: bergland en grindwegen

In deze derde aflevering van het verhaal over de modelspoorweg ‘Zo was het Ruhrgebied’ van Wolfgang Langmesser beginnen we met de vormgeving van het landschap en het aanleggen van een berg met een ruïne en de bijhorende grindwegen. Om de doorgang naar het schaduwstation te verhullen is aan de linkerkant van de modelspoorweg een berg gebouwd met daarop de ruïnes van de Isenburg. Het tafereel geeft de situatie weer van de ruines tijdens de opgravingen van omstreeks 1960. Ga mee op ontdekkingstocht.

 

TEST: Huizenrij in gelazerd karton van Régions & Compagnies

De Franse firma Régions & Compagnies is in Frankrijk al geruime tijd actief met bouwkits in gelazerd karton. Tot nu toe was het gamma overwegend Frans, en dus weinig bruikbaar voor een Belgisch georiënteerde modelspoorweg. Recent bracht de firma evenwel een vijftal kits uit van rijwoningen die ook in een Belgisch kader niet misstaan. Elke reeks woningen is 27cm lang zodat een heuse straat van totaal 135cm kan aangelegd worden. Wij bouwden kit BQNO 005.

 

PRAKTIJK: Rijtuigen einde loopbaan

Een bezoek aan de stelplaats Baasrode van de Stoomtrein Dendermonde-Puurs en de aanblik van de te verkommeren rijtuigen aldaar inspireerde Patrick Dalemans om dit ook in model na te bootsen. Voorwerp van de doorgedreven verwering en veroudering zijn twee schaal 1 Märklin rijtuigen. Hoe Patrick te werk ging beschrijft hij in de fotoreportage.

 

TEST: CFL 2215 van Jouef

Net voor kerst bracht Jouef een drieledig treinstel van de Luxemburgse spoorwegen in H0 uit. Deze moderne elektrische stellen zijn een bekend gezicht op de sporen van het Groothertogdom, maar zijn ook te zien in enkele Belgische grensstations. Een kort testverslag.

 

PRAKTIJK: Emmanuel Nouaillier: toegemetselde gevels

Parallel aan zijn vorige project met industriegebouwen waarvan we de eerste elementen reeds belichtten gaan Emmanuel verder met het in beeld brengen van verdere deeltjes met de bedoeling andere Zebulon kits in synthetische steen onder de schijnwerper te brengen. Deze keer bekijken we een toegemetseld gebouw dat reeds meer dan twee jaar geleden op de markt is gekomen. Als altijd doen we dat weer met het ons intussen vertrouwde beeldverhaal.

 

BAAN: Ballyconnel road

Vaak zijn de modelspoorwegen die we op exposities zien een maatje te groot voor thuis. Ballyconnell Road van Stephen Moor, Mick Rawlings & Andrew Shillito is echter een modelspoorweg die je gemakkelijk in een kamer thuis kunt opstellen. Wij zagen Ballyconnell Road op de modelspoortentoonstelling Rail 2011 in Houten, waar Stephen Moor vertelde hoe drie vrienden uit Kent besloten om een fictieve Ierse modelspoorweg te bouwen op 3mm/ft.

 

PRAKTIJK: Vuistregels extra

Een onderwerp dat we bij de vuistregels voor de onderbouw nog hebben laten liggen is het gereedschap. Het bekende gezegde ‘goed gereedschap is het halve werk’ is maar gedeeltelijk waar. Het moet nog worden aangevuld met ‘het juiste gereedschap voor het doel en het op de juiste manier hanteren van het gereedschap. We kunnen van u moeilijk een vakman maken met een schriftelijke cursus in Modelspoormagazine. Wel kunnen we u wat tips en vuistregels geven over het gebruik van gereedschappen bij het werken aan de houdconstructie van uw modelspoorweg.

 

PRAKTIJK: Inbouw van een Sb-modellbau aandrijving

Om de rijkwaliteiten van oudere locomotieven te verbeteren kan de standaard motor vervangen worden door een zacht lopende klokankermotor met vliegwiel. Voor een flink aantal modellen levert de Duitse firma SB-Modellbau een specifieke ombouwset met motor (Faulhaber of Maxon), vliegwiel, tandwiel en een messing aanpassingsstuk voor het chassis. Renaat Van Linden toog aan de slag met de ombouwkit 22001 om zijn Märklin BR 75 van een nieuwe aandrijving te voorzien.

 

TREINSAMENSTELLING: Bergland express in N schaal

De recente productie van LS Models van slaaprijtuigen WLAB30 van de NMBS in de livrei van de ‘Bergland Expres’ laat ons nu toe deze trein in schaal N werkelijkheidsgetrouw na te bootsen. Als je een set van twee ligrijtuigen NMBS WLAB30 van LS Models hebt met op de zijwanden het logo TTC en de naam van de trein "Bergland Express", alsmede een set van twee couchetterijtuigen I5 van de NMBS LS Models, die ook opschriften "Bergland Express" dragen hebt, kan het.

Extra foto's

BAAN: Ballyconnel road

MINIBAANTJE: Het station van Robbes

TEST: CFL 2215 van Jouef