Vorige nummers

MSM 124

April 2013 - nr. 124

 

Baan: Bellegem, een Vlaams kopstationnetje aan een enkelsporige zijlijn

Na de verkoop van hun modelspoorweg ‘Messieux-Walemons’ waren de Nederlandse Baanbrekers aan een nieuwe uitdaging toe. De bezetting en de naam van de club wijzigden, het nieuwe project was dit maal gesitueerd in het vlakke Vlaanderen. Modelspoormagazine presenteert in première de nieuwe modelspoorweg ‘Bellegem’.

 

Minibaan: Altëdpraejs

Gerolf Peeters haalde met dit project een vierde plaats op de 3de minibaantjeswedstrijd. Het thema is een stadsplein van een middelgrote Waalse stad op het einde van de jaren vijftig waar de jaarlijkse kermis plaats vindt. Bijna alles wat je op het baantje ziet is zelfbouw.

 

Praktijk: Zo was het Ruhrgebied: keerwanden en betonconstructies

Aangezien de meeste modelspoorwegen meerdere niveaus hebben zie je daarop vaak een verscheidenheid aan keerwanden, steunmuren en andere kunstwerken. Zo talrijk als de verschillende doeleinden en situaties zijn, zo veelzijdig zijn ook de mogelijkheden om deze kunstwerken in model na te bouwen. Wolfgang Langmesser toont hoe hij de hoge steunmuren op zijn Ruhrmodelspoorweg heeft gebouwd.

 

Baan: De Rymenzburger Chnollebahn

Dat een modelspoorweg niet groot hoeft te zijn weten we inmiddels wel. Een meester in het bouwen van een miniatuurwereld op een kleine oppervlakte, en dan nog wel in 1:22,5 is Marcel Ackle. Met slechts één locomotief en twee lorries op zijn Rymenzburger Chnollebahn beleeft hij minstens zoveel plezier als mening bouwer van een kamervullende modelspoorweg.

 

Praktijk: Zinken daken

In het vierde luik van de reeks ‘Nijverheidsstraat’ beschrijft Emmanuel Nouaillier op de hem eigen wijze tot in het kleinste detail de zelfbouw van een zinken dak, en dit op 1:87. Bewonder zijn werk …

 

Modelbanen die het huis nooit verlaten: Zolderlingen

Deze maand gaan we op bezoek bij Dirk Derveaux in Antwerpen. De bovenste verdieping van zijn stadswoning wordt volledig ingenomen door een grote modelspoorweg die doorheen drie kamers loopt, en heel toepasselijk ‘Zolderlingen’ werd gedoopt. Ga mee op ontdekkingstocht in de fantasiewereld van Dirk.

 

Verder: 

 

Test: Treinshop Olaerts reeks 44

Test: Artitec C12c rijtuigen

Praktijk: Vuistregels: sporen leggen

Praktijk: Werken met pluimkarton

Praktijk: Ontwerp je station, deel 1

Praktijk: Zelfbouw van een lorrie

Reportage: Rail 2013