Vorige nummers

MSM 128

September 2013 - nr. 128

 

TEST: Märklin type 26

MSM-medewerker Guy Holbrecht neemt de nieuwe Belgische stoomloc 26.038 van Märklin onder de loep maar belicht ook de interessante geschiedenis van het grote voorbeeld.

 

BAAN: Het station van Mâlain in H0

Tentoonstellingsbanen met bovenleiding zijn niet dik bezaaid. Voor de Franse modelbouwvereniging Arc-en-Ciel uit Maisons-Alfort was het juist een uitdaging om een gedeelte van de spoorlijn van Parijs naar Lyon, die reeds in 1949 uitgerust werd met 1500V bovenleiding, in model na te bouwen.

 

PRAKTIJK: Werken met pluimkarton: kalksteenrotsen

In het zuiden van België zijn er in diverse regio’s rotsformaties van kalksteen aan te treffen. Zo tref je in de Maasvallei, op de weg van Namen naar Dinant, her en der rotsformaties aan. Langs de oevers loopt een spoorlijn waar op diverse plaatsen tunnels en viaducten deze rotsformaties doorkruisen. Ook om kalksteen na te bootsen gebruiken we ook deze keer ons favoriete bouwmateriaal, pluimkarton. Lees hoe MSM-medewerker Rik Martens het aanpakt.

 

PRAKTIJK: Treinen uit de printer, deel 2

In een eerdere aflevering over het 3D printen van digitale treinontwerpen in Modelspoormagazine 118, introduceerde MSM-medewerker Sven van der Hart de techniek en het printproces. Deze keer kunnen we meer vernemen over het fysieke resultaat van zijn eigen ontwerp, de bouw en het maken van een werkende aandrijving voor het model. Een boeiend verhaal.

 

MODELSPOORWEGEN DIE HET HUIS NOOIT VERLATEN: Raidange

Jean-Claude Backendorf uit Luxemburg is gepassioneerd door de trein sinds zijn jeugd. De koop van een woning, 12 jaar geleden, was de start van de constructie van een grote modelspoorweg naar Luxemburgs voorbeeld, waarop realistische composities uit Luxemburg, Frankrijk en België circuleren. De modelspoorweg werd Raidange gedoopt. (extra foto's: scroll naar beneden)

 

PRAKTIJK: Bouw van een schuilhuisje van de NMBS

MSM-medewerker Marc Michielsen haalde fototoestel en rolmeter boven en nam de maten van enkele typische NMBS wachthuisjes op diverse Belgische perrons. Aan de hand van zijn documentatie werkte hij een stap voor stap artikel uit hoe dit in H0 na te bouwen.

 

Verder: 

 

Test: Tillig Reeks 28

Test: Piko Reeks 77

Test: Mehano Class 66/77

Test: B-Models Eaos

Praktijk: Ontwerp je station, deel 4

Praktijk: Tips bij de bouw van lasergesneden bouwkits

Praktijk: Laadkade van Kit Nord

Praktijk: Afschilferende verf

Praktijk: Viesmann pendelautomaat

Beurstip: Smalspoormodelbouwdagen

 

Extra foto's thuisbaan Raidange:

 photo 2013Raidange_X084_zpsedf4d6fc.jpg

 photo 2013Raidange_X074kl-Copy_zps0a9b83ae.jpg  photo 2013Raidange_X069_zps196f805a.jpg  photo 2013Raidange_X043_zps7aab2186.jpg  photo 2013Raidange_X022kl_zps7ed722f2.jpg  photo 2013Raidange_X018_zpsc566081d.jpg