Vorige nummers

MSM 129

Oktober 2013 - nr. 129

 

Test: De G2000 van B-Models

In 2008 besliste de NMBS om vijf Vossloh diesels type G2000 BB te huren bij Angel Trains. Deze locomotieven zijn bestemd voor het goederenverkeer met Frankrijk. In het totaal werden negen machines in dienst genomen. Begin september kwam B-Models met haar versie van de G2000 in H0. Als eerste model presenteert zij de 5701 met blauwe stuurcabine. Intussen ligt ook de versie in de kleuren van Antwerp Rail Feeding en van Euro Cargo Rail in de winkel op kopers te wachten. Wij testen de blauwe 5701.

 

Baan: Gindsweid

Na modelspoorwegen als Keuvelaarkade, Blue Ridge & Western en Irgendwo was Gerbrand Haans toe aan een volgend project en uitdaging. Een aantal belangrijke uitgangspunten waren daarbij de beschikbare ruimte om te bouwen en de modelspoorweg op de stellen, de ruimte voor opslag als de modelspoorweg af is en de mogelijkheden om de modelspoorweg te vervoeren naar tentoonstellingen. Deze uitgangspunten bekijkend kwam Gerbrand op een formaat van 200 bij 60 cm voor de totale modelspoorweg. Over het hoe en wat van dit minitheater laten we Gerbrand zelf aan het woord.

 

Praktijk: Zelfbouw van een lastkraan in schaal 1/32

Als begeesterd modelbouwer is Patrick Dalemans steeds op zoek naar onderwerpen die hij met eenvoudige middelen in eigen atelier kan nabouwen op schaal 1/32. Zo ontdekte hij per toeval langsheen een dok in de oude Antwerpse haven een kleine lastkraan gebruikt voor het laden en lossen van binnenschepen, een stille getuige van een vervlogen bedrijvigheid. Aan de hand van enkele foto’s maakte Patrick een aantal eenvoudige schetsen en toog aan de slag.

 

Modelspoorwegen die het huis nooit verlaten: Maasimpressie

In dit nummer brengen we een bezoek aan de grote modelspoorweg van Walter Moers uit Pulderbos. Trouwe lezers herinneren Walter zich nog wel van de bouw van het viaduct van Remersdaal uit MSM 18 en de houtzagerij Luyten NV, gepubliceerd in MSM 33. Beide maken deel uit van een zoldervullende modelbaan waarvan we in deze aflevering Walter’s impressie van de Maasvallei tonen.

 

Praktijk: Zo was het Ruhrgebied, deel 6 Gips-muren schilderen

Nadat u de gipsafgietsels van muren op de gewenste plaatsen hebt vastgelijmd en, waar nodig, nog wat met een gipsmassa hebt bijgewerkt, moeten de hagelwitte muren nog een werkelijkheidsgetrouwe kleur krijgen. Verf, enkele kleine niet al te zachte penselen, wat water en een paar kleine potjes voor het mengen is alles wat u nodig heeft voor de volgende klus. Wolfgang Langmesser toont hoe het moet.

Verder: 

Test: LS Models pakt uit met een RAe TEE in H0

Test: De 'Belgische' reeks 215 van de DB

Test: De autotransportwagen Offs 55 van DB in H0 van Exact-train

Praktijk: De Baanwachterswoning van Westmeerbeek

Praktijk: Kleine hoeve met stal van C-traccs

Praktijk: Werken met pluimkarton (6): Belgische kasseien of kinderkopjes maken

Baanplan: Rug aan rug, een handzame opstelling voor een modelspoorweg

Samenstelling: Een DVT met rijtuigen van de DB

Reportage: Overzicht van de Belgische treinverenigingen

Beurstips: Euromodelbouw - Eurospoor - Ramma