Vorige nummers

MSM 133

Februari 2014 - nr. 133

 

BAAN: UTRECHT LUNETTEN 1 OP 87

De modelspoorgroep Driebergen heeft 9 jaar gebouwd aan hun project Utrecht Lunetten, een belangrijk spoorwegknooppunt aan de zuidrand van Utrecht. Om het knooppunt binnen een lengte van ongeveer 13 meter te kunnen inpassen is het sporenplan flink ingekort. Toch was het mogelijk om alle kenmerkende elementen van Lunetten een plaats te geven zoals u kunt zien vanaf pagina 26.

 

PRAKTIJK: EEN NMBS-TROTTINETTE IN H0

In afwachting van de levering van nieuwe dieselmotorwagens ontstond bij de NMBS in de jaren dertig van vorige eeuw het begrip ‘Train-Trottinette’, een lichte trein bestaande uit een stoomloc en twee permanent gekoppelde rijtuigen. Op basis van Roco drie-assers van Beierse oorsprong bouwen we een ‘Trottinette’ in H0, vanaf pagina 34.

 

MINIBAAN: POLBROOK GURNEY COLLIERY

De Britse modelbouwer en spoorwegfotograaf Chris Nevard is een groot pleitbezorger van het begrip ‘minibaantje’, en weet ons regelmatig te verbluffen met een nieuw project. Polbrook Gurney Colliery is het resultaat van het samenvoegen van twee eerder gebouwde minibaantjes tot een bijzonder geslaagd geheel met een stukje industriële archeologie als thema. Te bewonderen vanaf pagina 40.

 

THUISBAAN: HET DIESELDEPOT

In dit nummer stellen we de modelspoorweg van Johan Schellens uit Westerlo voor. Zijn modelbaan heeft geen naam, maar omdat het depot een centrale plaats op zijn baan uitmaakt hebben we ze ‘het dieseldepot’ gedoopt. Johan is naast treinspotter ook een verwoed verzamelaar van locomotieven, en wat is er mooier om locomotieven tot hun recht te laten komen dan een depot? Maar Johan houdt als treinspotter en –fotograaf ook van mooie realistische treinsamenstellingen in model, zijn modelspoorweg is dan ook veel meer dan een depot zoals u zelf kan merken vanaf pagina 58.

 

PRAKTIJK: FIGUURTJES SCHILDEREN, EEN BEETJE TECHNIEK EN VOORAL DURVEN …

Figuurtjes maken het beeld van een modelspoorweg een stuk levendiger en geloofwaardiger en dragen er bovendien toe bij de proporties tot gebouwen en rollend materieel beter in te schatten. Een figuurtje naast een locomotief of een bijgebouw doet de grootte ervan beter tot zijn recht komen. Maar voor alles moeten die figuurtjes in kleur gezet worden en dat gaan we hier even uit de doeken doen, je zult zien, het valt best wel mee. Vanaf pagina 76.

 

Verder: 

Test: Pruisische rijtuigen type C3 van de NMBS in model bij Brawa

Test: Artitec levert DAF-vrachtwagens met frontstuurcabines

Test: Bakwagens 'Ludwigshafen' van de NMBS

Test: De 5523 van B-Models

Praktijk: Stuthout voor een kolenmijn - Een diorama om mee te exposeren - deel 4

Praktijk: Nijverheidsstraat (6) -Een vernisopslag met vector cut onderdelen

Praktijk: Emmanuel Nouaillier achterna met een magazijn van Add On Parts

Praktijk: Statisch gras, Een leerzaam seminarie bij Langmesser Modellwelt

Praktijk: Keerlussen

Reportage: De Nederlandse Modelspoordagen 2014 In het teken van de Benelux

Recensies

Samenstelling: Samenstellingen met de 5523

Beurstips