Vorige nummers

MSM 136

Mei 2014 - nr. 136

 

Minibaan: Brewhouse Quay

De vierde mini-baantjes wedstrijd wordt over minder dan zes maanden beslecht op de Grote Modelspoorexpo in Leuven. Vele deelnemers willen op de expo voor een verrassing zorgen, en houden hun project en de vordering der werken stil. Ter aanmoediging of inspiratie presenteren we in dit nummer ‘Brewhouse Quay’, een minibaantje van Chris Nevard met een brouwerij als thema, vanaf pagina 30

 

Praktijk: Ervaringen met de huisjes van Aumo.be

Lasergesneden bouwpakketten zijn helemaal in. Deze techniek heeft de weg geopend naar veel kleinserieproducenten waarvoor de gebruikelijke kunststofspuitgiettechnologie onrendabel is. Een van die producenten is Aumo.be wat staat voor: Authentieke modellen naar Belgisch voorbeeld. We zochten twee gebouwen uit om te ervaring op te doen met deze oer-Belgische producten, vanaf pagina 38.

 

Minibaan: Le Monorail Lartigue: Een schommelend buitenbeentje

We kennen de Franse modelbouwer Bernard Junk van zijn bijzondere originele modelspoorcreaties. Steeds weer weet hij ons te verrassen. Om afwisseling in de standaard spoorwegen met twee spoorstaven te brengen bouwde Bernard een replica van de door de Franse ingenieur Charles Lartigue ontworpen monorail in een schaal van 1 op 43,5, vanaf pagina 44.

 

Praktijk: Een fraai stukje rotsmassief in miniatuur

Op zowat iedere expo genieten de workshops en diorama’s van Patrick Dalemans, Evan Daes en Erik Block steeds van een ruime belangstelling bij bezoekers. Hun diorama’s in vooral schaal 1 worden alom bewonderd en zijn hoogstaande staaltjes van landschapsbouw. Toch is veel van wat zij bouwen ook bereikbaar voor de gemiddelde modelspoorder, mits wat geduld en oefening. Aan de hand van enkele spoor 1 diorama’s verklapt Patrick Dalemans in een fotoreportage een aantal van zijn keukengeheimen, vanaf pagina 48.

 

Treinsamenstelling: IC en P treinen met I6 rijtuigen

In dit nummer tonen we enkele IC en P treinen waarin minstens één I6 rijtuig van de NMBS voorkomt. Deze zijn perfect na te bootsen in schaal H0 of N, zeker één van de hier geïllustreerde. We keken zowel uit naar korte treinen, met een vijftal rijtuigen, als beduidend langere met tot wel tien rijtuigen. Deze laatste zullen dan ook eerder gaan rijden op clubbanen met langere perrons en trajecten. Vanaf pagina 56.

 

Diorama: Tongeren station, de intocht van de Duitsers in 1940

In Modelspoormagazine 115 kon u voor het eerst kennis maken met het oorlogsdiorama van Rudi Nelissen 'Tongeren station 10 mei 1940', een zo goed als exacte weergave van de toestand van het station van Tongeren na het Duitse bombardement bij de inval in België. Zoals toen aangekondigd was Rudi al aan de slag om de uitrit van het station richting Luik na te bouwen met als blikvanger een gebombardeerde spoorwegbrug. Nu dit derde segment klaar is, presenteren we u het afgewerkte project vanaf pagina 60.

Verder: 

 

Diorama: Onder vuur, een dramatisch diorama van Artitec

Test: Märklin Type 140 van de NMBS

Test: Goederenwagens type 2212A0 van de NMBS

Praktijk: Bruggen en tunnelportalen voor de modelbaan van Red Cedar

Praktijk: Stuthout voor een kolenmijn - deel 6

Praktijk: Motoriseren van een Atlas PCC

Praktijk: Infrarood lichtsluis voor treindetectie

Recensies

Test: ‘Nieuwe’ Break van Treinshop Olaerts

Test: I2 rijtuigen tijdperk IIIB van LS Models