Vorige nummers

MSM 137

Juni 2014 - nr. 137

 

Test: ESU rangeerloc 8040

Met enige vertraging zijn de eerste exemplaren van de rangeerlocomotief 8040 van ESU aan de vakhandel uitgeleverd. Na het bewonderen van een pre-productie exemplaar op de Messe waren onze verwachtingen hoog gespannen. En het wachten wordt beloond, de 8040 is een technisch hoogstandje. Een uitgebreid testverslag kan u lezen vanaf pagina 16.

 

Test: Peco Smartswitch Systeem

Servo aandrijvingen voor wissels, armseinen en andere toepassingen op de modelspoorweg raken stilaan ingeburgerd. Verschillende merken hebben servomotoren in hun gamma, maar steeds dient men zelf nog één en ander uit te zoeken, zoals hoe te bevestigen, hoe af te regelen of hoe te programmeren. Het Britse Peco brengt nu als eerste fabrikant een volledig systeem uit dat het gebruik van servo-aandrijvingen toegankelijk maakt voor iedere modelspoorder. Een eerste kennismaking vanaf pagina 20.

 

Baan: Modellbundesbahn, een unieke modelspoorweg die u niet mag missen

Er zijn in buurland Duitsland heel wat modelspoorwegen die op een vaste locatie worden geëxposeerd. Sommige hebben helaas het stadium van de catalogus van de grote firma’s nog niet verlaten, maar er zijn er ook die de moeite van het bezoek meer dan waard zijn. En er zijn modelspoorwegen waarvoor zelfs de meest kritische modelspoorder nog warm loopt. Zo’n permanente modelspoorweg is ‘Modellbundesbahn’ met de historisch verantwoorde weergave van de stations Bad Driburg en Ottbergen. Ga mee op ontdekking vanaf pagina 26.

 

Praktijk: ‘k Zie zo gère mijn duivenkot

Net als bij de modelspoorhobby slaat bij de duivensport de vergrijzing ongenadig toe. Volgens gegevens van de Belgische Duivenbond telde deze vereniging in 1950 ongeveer 216.000 leden, in 2010 waren er dat nog maar 31.000. Op een modelspoorweg in tijdperken III of IV mag in de achtertuin een duiventil niet ontbreken. MSM-medewerker Marc Michielsen liet zich inspireren door de duiventil van zijn vader en bouwt een model in H0, vanaf pagina 38.

 

Modelspoorwegen die het huis nooit verlaten: Gaeverberg

In dit nummer gaan we op bezoek bij Ronny Van Gaever uit Rumst die samen met zijn vriend Jean Verbist al elf jaar lang aan een zoldervullende modelspoorweg bouwt. Deze grote Märklinbaan is naar eigen fantasie gebouwd met een mix van Duitse en Belgische accenten. Het bijzondere is dat deze baan volledig computergestuurd wordt bediend. Vanaf pagina 50.

 

Praktijk: Mechanische wisselbediening met stangen in model

Nadat we in MSM 135 de Peco-wissels verbelgischt hebben, zetten we de detaillering van onze sporen verder en ondernemen we een poging om een mechanische wisselbediening door middel van stangen na te bouwen. Kwestie van het seinhuis op onze baan een reden van bestaan te verlenen. Vanaf pagina 60.

Verder: 

Test: Acme Traxx 2835

Praktijk: Huis met mansarde in H0

Praktijk: Saurer railbus van de NMVB in schaal 0

Praktijk: Nijverheidsstraat (Zevende luik)

Praktijk: Digitaal pimpen een reeks 62-63 van de Budget Line Van Biervliet

Praktijk: Nederlandse woonboten van Busch

Reportage: Febelrail ‘Model van het jaar 2013’

Reportage: Minibaantjeswedstrijd 2014, De laatste rechte lijn voor de deelnemers

Recensies