Vorige nummers

MSM 138

Juli/augustus 2014 - nr. 138

 

 

Klik op nevenstaande cover als je al even door het nieuwe nummer wilt bladeren.

Van elk artikel presenteren we alvast de eerste bladzijden, alsook het voorwoord, de agenda en de nieuwsrubriek. Mis dit nummer niet!

 

Modelspoormagazine is enkel op papier verkrijgbaar bij de dagbladhandel en sommige modelbouwwinkels. Een abonnement kost slechts € 69,95 (voor 1 jaar = 11 nummers) of € 133 (voor 2 jaar = 22 nummers).

MSM wordt verdeeld in de dagbladhandel in België en Nederland en bij:
Het Spoor - Parkstraat 90 - 3053 Haasrode
MTE Jean Herckens- Weststraat 63 - Blankenberge
Verschooten - Eiermarkt 31 A - 2000 Antwerpen
Modeltreinen Guy Vyncke - Vlaanderenstraat 76 - 8400 Oostende
Marnan EU Modelspoorbouw - Nikkelstraat 2 - 4823 AB Breda (NL)

 

In deze MSM (verkrijgbaar vanaf 4 juli): 

Baan: Clubbaan van de ALAF

In de beginjaren van dit tijdschrift brachten we geregeld verslag uit over een bezoek aan een modelspoorvereniging in België. Inmiddels zijn heel wat jaren verstreken en is er in de schoot van vele clubs ook één en ander gewijzigd. Tijd dus voor een nieuwe ronde langsheen de modelspoorverenigingen in ons land.  We starten onze rondgang bij de ALAF in Luik, en presenteren in deze vakantiespecial enkele delen van hun grote clubbaan gesitueerd in en rondom Luik, vanaf pagina 18.

 

Baan: De helft van lijn 11

Op de manifestatie On traXS! kiest het publiek jaarlijks de mooiste modelspoorweg. Afgelopen maart 2014 kozen de bezoekers overtuigend voor ‘de helluf van lijn 11’ van Thom Raven, Harry Kaffa en hun Hollandse Tram Maatjes (HTM). Gelegenheid om te fotograferen tijdens On traXS! was er nauwelijks. Drie dagen lang stond het rijen dik voor het amper drie meter brede diorama. Gelukkig stelden de HTM-ers ons in de gelegenheid om buiten de tentoonstellingsuren in alle rust deze unieke modelspoorweg digitaal vast te leggen, te bewonderen vanaf pagina 30.

 

Baan: The Gresley Beat: Kings’s Cross zonder station

Je kon het niet mislopen, tijdens Eurospoor 2013, de enorme Britse 4 mm modelspoorweg The Gresley Beat van Cliff Parsons. Direct bij het betreden van de tentoonstellingshal was het de eerste modelspoorweg die het publiek te zien kreeg en waarbij veel mensen al gelijk bleven staan. Hoe strategisch deze plek was bleek wel tegen het einde van de dag. Veel mensen die op weg waren naar de uitgang van Eurospoor bleven nog een lange tijd hangen bij The Gresley Beat. Geniet mee vanaf pagina 54.

 

Baan: Pontempeyrat : Een stukje Frankrijk in miniatuur

Als er één Europees land is waar de modelspoorhobby de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen is het wel Frankrijk.  Jarenlang moesten onze Zuiderburen het stellen met rollend materieel van eerder matige kwaliteit, maar het laatste decennium worden ook de Fransen verwend met kwaliteitsvolle producten. Recht evenredig met de kwaliteit van het materieel is ook het niveau van de modelspoorwegen gestegen, de Fransen bouwen mee van de mooiste modelspoorwegen die op iedere tentoonstelling massa's kijklustigen trekken. Eén van die banen is Pontempeyrat, te bewonderen vanaf pagina 64.

 

Modelspoorwegen die het huis nooit verlaten: de Gotthard baan

Na ‘Gaeverberg’ uit MSM 137 gaan we opnieuw op bezoek bij een modelspoorder met een reuzengrote modelspoorweg. Hugo Poppe uit Temse is de gelukkige bezitter van een Zwitsers spoorwegparadijs in miniatuur, dat gehuisvest is in een groot bijgebouw van zijn woning. Hugo startte de bouw van deze baan in 1998, het is de zesde modelspoorweg in een reeks die hij in het verleden bouwde en die, naarmate de ervaring vorderde, steeds beter werden afgewerkt en bestuurd. Na zestien jaar noeste arbeid is de baan zo goed als af, en klaar om in dit blad te worden belicht vanaf pagina 70.

 

Verder: 

 

Baan: Landovice Nové Město - TT modelspoorweg naar Tsjechisch-Slowaaks voorbeeld

Baan: Stefanowo - Een Pools avontuur vertaald in H0

Baan: Sønder Omme - Rangeren op zijn Deens

Baan: San Rocco Torinese - Een eerbetoon aan de smalspoorwegen in Italië

Baan: Neu Birkenfeld - Derde leven voor een stationnetje van Spijkspoor

Reportage: De zwarte 1252 van Märklin

Recensies

Alle nieuws van de fabrikanten