Vorige nummers

MSM 139

September 2014 - nr. 139

Klik op nevenstaande cover als je al even door het nieuwe nummer wilt bladeren.

Van elk artikel presenteren we alvast de eerste bladzijden, alsook het voorwoord, de agenda en de nieuwsrubriek. Mis dit nummer niet!

 

Modelspoormagazine is enkel op papier verkrijgbaar bij de dagbladhandel en sommige modelbouwwinkels. Een abonnement kost slechts € 69,95 (voor 1 jaar = 11 nummers) of € 133 (voor 2 jaar = 22 nummers).

MSM wordt verdeeld in de dagbladhandel in België en Nederland en bij:
Het Spoor - Parkstraat 90 - 3053 Haasrode
MTE Jean Herckens- Weststraat 63 - Blankenberge
Verschooten - Eiermarkt 31 A - 2000 Antwerpen
Modeltreinen Guy Vyncke - Vlaanderenstraat 76 - 8400 Oostende
Marnan EU Modelspoorbouw - Nikkelstraat 2 - 4823 AB Breda (NL)

 

In deze MSM (verkrijgbaar vanaf 29 augustus): 

TEST: HELJAN Class 66

Na Mehano en ESU brengt nu ook Heljan zijn H0-versie uit van de gekende diesellocomotief Class 66, in vaktermen de EMD JT42 CWR. Het initiatief hiervoor werd genomen door Paul Vandersteen van PVM Distribution, een man die in het verleden ook aan de wieg stond van vele Belgische Mehano-modellen. Voor een eerste kennismaking met de nieuwe Heljan-locomotief ontvingen we een DE 63 Class 66 in de groene Ascendos Rail Leasing livrei. Een testverslag kan u lezen vanaf pagina 20

 

BAAN: Oosterbeek Hoog, een paradebaanvak voor handgemaakte modellen

Tijdens On traXS! 2012 was op de stand van Mitropa een ruimte ingericht onder een uithangbord met de tekst: ‘Oud-Hollandse Module Bouwen’. De bedoeling van dit standje was het werven van geïnteresseerden die Hollandse modules voor een modelspoorweg wilden bouwen om deel te nemen aan exposities. Bovendien en zeker niet op de tweede plaats, was het beoogde doel dat iedereen nu eens eindelijk zijn mooie verzameling treinen kan laten rijden. Het resultaat is een modelspoorweg van circa zeven meter die uit zes min of meer trapeziumvormige segmenten bestaat zodat de treinen aan publiek voorbij rijden over een in vloeiende lijnen gebogen spoorlijn. Te bewonderen vanaf pagina 30.

 

PRAKTIJK: Het in bedrijf stellen van de I2 rijtuigen van LS Models

De reeks I2 rijtuigen van LS Models behoren tot de mooiste Belgische rijtuigen ooit. De vraag rijst of nog verdere detaillering mogelijk is in HO dan wel de top bereikt is? Hoe dan ook het is niet de bedoeling om de rijtuigen in de doos te laten zitten maar vooraleer ze op de modelbaan kunnen meedraaien moeten we de handen uit de mouwen steken : aanbrengen van de verschillende bijgeleverde toebehoren, inkorten van de kortkoppeling, aanbrengen van sluitseinen en installeren van een binnenverlichting. Vanaf pagina 38.

 

PRAKTIJK: De stoomcentrale van Gent-Zuid, deel 1

In het begin van vorige eeuw waren grote spoorwegstations voor elektriciteit op zichzelf aangewezen. Vaak zorgde een stoomcentrale voor de nodige energie. Dit is een element dat regelmatig over het hoofd gezien wordt bij de aanleg van menige modelspoorweg. In elk geval biedt dit thema een extra dimensie en bijzondere bezienswaardigheid aan je modelbaan. Aan de hand van de stoomcentrale van Gent- Zuid legt Rik Martens stap voor stap uit hoe hij een stuk spoorweggeschiedenis opnieuw tot leven wekt. Het eerste deel start op pagina 43.

 

PRAKTIJK: Shapeways, een nieuwe fabrikant van modelspoortoebehoren

3D-Printing wordt weleens de ‘derde industriële revolutie’ genoemd. Voorwerpen allerhande kunnen via deze totaal nieuwe productietechniek gerealiseerd worden zonder het gebruik van mallen, gietvormen, prototypes en dies meer. Het enige wat nodig is, is een 3D computertekening en een 3D-printer. Een schitterend alternatief dat een brug bouwt tussen individuele ontwerpers en hoogtechnologische fabricage is Shapeways. Via Shapeways hebben designers – dus ook hobbyisten – toegang tot de meest geavanceerde 3D-print technologie, die de mogelijkheid biedt om producten met een complex design in een grote waaier van hoge kwaliteitsmaterialen te vervaardigen. Eén van de designers en tevens gepassioneerd modelspoorder is Benoit Van Asten. Zijn specialiteiten zijn typisch Belgische toebehoren voor de modelspoorder. Je kan enkele van zijn realisaties ontdekken vanaf pagina 57

 

BAAN : Rhydwyn Fawr Steel

We zijn in Wales. Ver, ver weg van de drukte in het uiterste westen van het land. Nabij Holyhead, bekend van de boot naar Ierland ligt Rhydwyn, een dertig inwoners tellend gehucht. Rhydwyn is de thuisbasis voor Rhydwyn Fawr Steel, een fabriek waar van ijzer staal wordt gemaakt. Sven van der Hart bracht een bezoek aan dit bedrijf en kwam zeer onder de indruk terug. U kan het proces van ijzer tot staal volgen vanaf pagina 67

 

Verder: 

 

Test: De tremelwagen Tads van Van Biervliet in HO

Praktijk: Fabrieksfaçade van Rail-Kees

Praktijk: Het bouwen van Villa Zonheuvel van Tilly Models

Praktijk: Garages story (1)

Praktijk: Wissels DCC-vriendelijk bedraden

Reportage: Salon Mondial du modélisme in Parijs

Reportage: Modeltrein-support

Test: De Otmm 52 van Exact-train

Samenstelling: DMS bagagewagens in 2014

Beurstips

Reportage: Spoorwegjournaal nummer 200

Recensies