Vorige nummers

MSM 90

Maart 2010 nr. 90

 

Cover

REPORTAGE: Nurnberg Spielwaren Messe 2010

De jaarlijkse hoogmis van de modelspoorbouw is weer achter de rug. In tijden van daling van de koopkracht doen sommige fabrikanten het wat kalmer aan, en zijn voorzichtig. Anderen daarentegen zijn bijzonder ambitieus en vol zelfvertrouwen. Welke nieuwigheden er voor 2010 en wellicht ook 2011 in de pipeline zitten kan U lezen in een bijdrage van 15 bladzijden.

BAAN: Lahntalbahn in N

Sinds de publicaties over het modulaire rijden kent Nederland een groot aantal modelspoorverenigingen die op een of andere wijze aan een modulaire modelspoorweg bouwen. Zo ook de ‘Lahntal Modelspoorvereniging’, kortweg LMV uit Den Haag. Geïnspireerd door de Lahntalbahn in het Duitse Rheinland-Pfalz bouwden zij een ruim opgezette modulebaan in schaal N die inmiddels is uitgegroeid tot een traject van meer dan vijftig meter. Gerard Tombroek neemt u bij de hand voor een reisje langsheen de Lahn.

PRAKTIJK: Emmanuel’s knutselhoekje

In deze rubriek beschrijft Emmanuel Nouallier hoe hij diverse kleine onderdeeltjes, gemaakt uit afval en restjes, bouwt en verweert. Het zijn net die details die het uitzicht van een bepaalde omgeving benadrukken, of het nu gaat om stad of dorp, industriegebied of spoorwegterrein. Emmanuel maakt van de gelegenheid ook gebruik om de aandacht te vestigen op commerciële producten die weinig bekend zijn en het accent te leggen op minder gebruikte verweertechnieken. Als eerste project komt wat geknutsel aan oude deuren aan beurt.

BUDGET: Kopen op eBay

Reeds voor het vijfde jaar op rij hielden we voor U nauwgezet de verkopen van Belgisch materieel in H0 op eBay bij. Op deze wijze geven we de lezers een indicatie van de waarde van hun verzameling en hopen hen daarbij een leidraad te geven voor het budgetvriendelijk uitbreiden van deze verzameling.

TEST: vergelijkende test van het type 96 van Roco en Märklin/Trix

Het modelspoorjaar 2009 bracht ons twee modellen van het type 96 van de NMBS. Eerst was er Roco met zijn 96.030, daarna Märklin/Trix met de 96.020 en 96.015. Dergelijke gebeurtenissen zijn zeldzaam, zeker in een klein modelspoorland als België. Guy Holbrecht zet beide modellen in een korte, vergelijkende bespreking naast elkaar en zoekt de verschillen.

 

PRAKTIJK: Landschap uit schuim

In dit nummer toont Jacques Timmermans hoe hij de kleine plaatstalen brug uit MSM89 heeft ingebouwd in een klein diorama, en hoe het landschap werd opgebouwd. Jacques maakt hier gebruik van hard geschuimde Polyurethaan platen, beter bekend als de groene isolatieplaten. In de opbouw van zijn mini-diorama geeft Jacques heel wat praktische aanwijzingen.

 

En verder ook nog...

Kortgetest : Flexity 3000 MIVB

Praktijk : solderen deel 4

Praktijk : omvorming van een Breuer tractor

Praktijk : stroomgeleidende koppelingen, deel 2

Verkiezing model van het jaar de uitslag

Beurstip : Ontraxs! en Rail 2010

Actualiteit grootbedrijf

Recensies