De inschrijvingen voor de wedstrijden, editie 2024, zijn afgesloten!

De ontknoping van de wedstrijden gaat door tijdens de 10e Grote Modelspoorexpo in Wieze op 28-29 september 2024.

Resultaten minibaantjes- en dioramawedstrijden Modelspoormagazine 2023

(finales tijdens MobExpo op 15-16 april 2023)

De 7e minibaantjeswedstrijd

 

Resultaten van de jury

 1. Boulevard du Fort – Pascal Hubert
 2. Atelier wagons – Sven Defruyt
 3. Dorp aan de rivier – Bas vrij
 4. Bernina Express – Walter Cornelis
 5. Vergane gloriën – Marc Sannen

Resultaten publiek

 1. Bernina Express – Walter Cornelis
 2. Dorp aan de rivier – Bas vrij
 3. Boulevard du Fort – Pascal Hubert
 4. Lossenburcht – Henk Los
 5. Atelier Wagons – Sven Defruyt

____________________________________________________________

De 4e dioramawedstrijd

Resultaten publiek

 1. Terminus – Rudi Nelissen
 2. The woodcutters shack – Robert Goyvaerts
 3. Diodijkersloot – Henk van Rhenen
 4. Scrap – George Van Damme
 5. ‘t Vriest bachn de kuppe – MSKK

 

 

 

De 7e minibaantjeswedstrijd 2020 -> 2023

Meta Media groep, de uitgever van Modelspoormagazine en Spoorwegjournaal, was zinnens om in het najaar van 2020 zijn tweejaarlijkse Grote Modelspoorexpo te organiseren. Dit evenement is al jaren het grootste en belangrijkste modelspoorgebeuren in België en voor deze tiende editie was het de bedoeling om er iets heel speciaals van maken voor en door de modelspoorfan uit België en omliggende landen. Daarom lanceerden we in 2019 twee wedstrijden.

Toen we de wedstrijden aankondigden was er echter nog geen sprake van Corona. Zoals iedereen al weet zorgde de pandemie voor het uitstellen van de expo naar 2024. Dat is nog lang wachten.

Voor de wedstrijden vonden we echter een alternatief: deze zullen hun apotheose kennen tijdens MobExpo in Sint-Niklaas, op 15 en 16 april 2023.

In augustus stuurden we de deelnemers aan beide wedstrijden een mailtje met de vraag om hun deelname aan de wedstrijd tijdens MobExpo te bevestigen. Helaas kregen we niet van alle deelnemers een antwoord, ondanks een rappel. Wie zich inschreef en van ons geen mail ontving verzoeken we daarom om ons spoedig te contacteren, via mail aan: info@modelspoorexpo.be en/of redactie@modelspoormagazine.be.

 

Meer over de zevende editie van de minibaantjeswedstrijd.

Reeds voor de zevende maal op rij werd onze minibaantjeswedstrijd gelanceerd. Editie na editie is het reglement uitgegroeid naar wat we als redactie voor ogen hadden. De vorige edities waren telkens een echt succes met hoogstaande modelspoorwegen, zowel qua afwerking als presentatie. Het reglement wijzigen hoeft niet meer, we hebben enkel een paar punten wat duidelijker gemaakt.

Over de winnaar in 2018 kwam vooral op de sociale media wat commentaar achteraf. Was ‘Rimkov’ wel een minibaantje en niet eerder een diorama? De bouwers, Rik en Koen, hadden de jury ruim op voorhand toelating gevraagd en gekregen, zodat er eigenlijk geen discussie mogelijk was.

Toch heeft dit de jury aan het denken gezet en van nu af aan wordt de beweging die we willen zien op een minibaantje nader omschreven. De beschikbare oppervlakte in de zaal van 250 cm breed en 150 cm diep laat zonder probleem de installatie toe van een fiddleyard en zelfs een verborgen omloopspoor en schaduwstation.  Zo kan gemakkelijk een afwisselend en zinvol verkeer plaatsvinden. Ook willen we nog duidelijker zijn wat betreft de criteria waarmee de jury rekening zal houden. Voorts blijft het concept ongewijzigd en nodigden we alle lezers uit om zich in te schrijven voor de wedstrijd, individueel of in groep van maximaal 4 leden.

 

Terug naar de beginjaren…

Terzelfder tijd wensten we de decorbouwers onder onze lezers de kans te geven om er in Leuven bij te zijn. Daarmee keren we als het ware terug naar de begindagen van de Grote Modelspoorexpo, want tijdens de eerste drie expo’s werd een dioramawedstrijd georganiseerd. Ook hier probeerden we een zo ruim mogelijk publiek aan te spreken en hielden we de regels vrij eenvoudig. Het grondoppervlak wordt beperkt tot een rechthoek van 420 op 297 mm, zijnde een A3 (het dubbele van een A4). Voor de rest is alles vrij, als het maar NIET beweegt, doch het spreekt voor zich dat we een thema wensen dat verband houdt met de spoorweg in ruime zin. Er moet verplicht een (tram- of trein-) spoor aanwezig zijn alsook minstens een spoorvoertuig (of een deel hiervan). Schaal, tijdperk en thema zijn allemaal vrij. We leggen graag de nadruk op het feit dat een diorama statisch is en dus geen bewegende elementen of voertuigen bevat, in tegenstelling tot de minibaantjes, waar het net wel om beweging draait. Het diorama mag los staan of ingebouwd worden in een kijkdoos. Het publiek op de expo zal mogen kiezen voor zijn favoriete diorama, zoals het ook voor de minibaantjes kan stemmen.

Bijzondere aandacht gaan we besteden aan de jeugd. Wie op de expodagen nog geen 16 jaar is dingt mee voor de speciale jeugdprijs, uitgereikt door de jury.

Klik hieronder voor de reglementen voor beide wedstrijden. Inschrijven kan echter niet meer. Voor de editie 2024 zullen we alle info meedelen na MobExpo.

Bekijk hier het WEDSTRIJDREGLEMENT

Menu